VALONIA


Valonia on Varsinais-Suomen kuntien yhteinen puolueeton kestävän kehityksen asiantuntijaorganisaatio. Olemme vastuullisen Varsinais-Suomen suunnannäyttäjä ja autamme kuntia, yhteisöjä sekä asukkaita toimimaan ympäristön ja ilmaston paremman tilan puolesta.

Toimintaamme ohjaavia teemoja ovat:

  • Hiilineutraalin maakunnan rakentaminen
  • Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen
  • Luonnonvarojen kestävä käyttö

Näiden yläteemojen parissa teemme monenlaista työtä liittyen muun muassa energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan, kiertotalouteen, kestävään liikkumiseen, vesiensuojeluun ja jätevesien hallintaan, kestäviin julkisiin hankintoihin sekä ympäristökasvatukseen. Luomme yhteistyötä, välitämme tietoa ja tarjoamme kunnille käytännön ratkaisuja kestävän yhteiskunnan rakentamiseksi.

Vastaanotamme ensisijaisesti verkkolaskuja.

Muista sopia laskukohtainen viite Valonian yhteyshenkilön kanssa!

Varsinais-Suomen liitto / Valonia

Y-tunnus: 0922305-9
Verkkolaskut:
Verkkolaskuosoite 003709223059
OVT-tunnus 003709223059
Operaattori CGI
Välittäjätunnus 003703575029
VAT Number FI09223059

Paperilaskut:
Varsinais-Suomen liitto / Valonia
PL 273
20101 Turku

Valonia on koko Varsinais-Suomen alueella toimiva asiantuntijaorganisaatio, joka toteuttaa valtionhallinnon laatimia kestävän kehityksen tavoitteita.

Valonian toimintaa ohjaa maakunnan kestävän kehityksen toimintaohjelma vuosille 2015–2020, nimeltään Ohjelma2020 – Varsinais-Suomi kestävän kehityksen edelläkävijäksi. Se on järjestyksessään viides alueellinen kestävän kehityksen ohjelma. Siinä yhdistyvät valtion ja alueellisen tason keskeiset kestävän kehityksen tavoitteet. Valonian seuraava ohjelmakausi käynnistyy vuoden 2021 alusta ja uutta ohjelmaa tehdään parhaillaan.

Valonian edeltäjiä olivat Varsinais-Suomen energia- ja agendatoimistot, jotka yhdistyivät Valonia-nimen alle vuonna 2008. Vuoden 2014 loppuun isäntäorganisaationamme toimi Turun kaupunki. Vuoden 2015 alusta alkaen Valonian toiminta siirtyi osaksi Varsinais-Suomen liiton organisaatiota.

Maakuntaliiton maakuntastrategia ohjaa myös Valonian toimintaa. Strategiassa tavoitellaan kokonaisvaltaisesti resurssiviisasta ja hiilineutraalia maakuntaa. Yhdessä haluamme rakentaa kestävän kehityksen mukaista Varsinais-Suomea, joka on rohkea, osaava ja vastuullinen edelläkävijä.

Valonian ohjausryhmän tehtävä on ohjata ja tukea keskuksen strategista ja ohjelmatason suunnittelua. Ryhmän jäsenet edustavat kuntia, yrityksiä, alueellisia organisaatioita sekä korkeakouluja.

Valonian ohjausryhmän jäsenet

Loimaan seutu
Mika Joki, Auran kunta
Matti Norr, Loimaan kaupunki

Salon seutu
Timo Klemelä, Someron kaupunki
Jari Kauppi, Someron kaupunki
Heidi Veck, Salon kaupunki

Turun kaupunki
Risto Veivo, Turun kaupunki
Olli-Pekka Mäki, Turun kaupunki

Turunmaan seutu
Carl-Sture Österman, Paraisten kaupunki

Turun seutu
Päivi Paavilainen, Liedon kunta
Saija Kajala, Naantalin kaupunki
Pasi Saario, Kaarinan kaupunki
Kirsi Anttila, Raision kaupunki

Vakka-Suomi
Susanna Puottula, Uudenkaupungin kaupunki
Tuija Kailaste, Laitilan kaupunki

Yritysedustajat
Mikko Jaakkola, Varsinais-Suomen Yrittäjät
Hanna Munter, Varsinais-Suomen Yrittäjät
Minna Niemelä, Turku Energia Oy
Antto Kulla, Turku Energia Oy
Linda Fröberg-Niemi, Turku Science Park Oy
Reeta Huhtinen, Turku Science Park Oy

Alueelliset organisaatiot ja korkeakoulut
Mirja Koskinen, Varsinais-Suomen Ely-keskus
Timo Metsä-Tokila, Varsinais-Suomen Ely-keskus
Juha Kääriä pj., Turun ammattikorkeakoulu
Sami Lyytinen, Turun ammattikorkeakoulu
Heikki Saarento, Varsinais-Suomen liitto
Sirpa Korte, Turun seudun joukkoliikenne Föli

Valonian toiminnan rahoitus koostuu monesta lähteestä. Kuntien vuosittaiset osallistumismaksut Valonian toimintaan kattavat noin viidenneksen Valonian vuosittaisesta noin miljoonan euron budjetista. Muu rahoitus kertyy erilaisten projektien rahoituksista sekä ostopalveluista.

Suurin rahallinen resurssi Valonialle ovat sekä kansalliset että EU-tason hankkeet, joiden omarahoituksena käytetään kunnilta saatavia osallistumismaksuja. Näin ollen toimintamme tärkeimpiä takaajia ovat kunnat, jotka ovatkin Valonian toiminnan tärkein kohderyhmä. Kuntien perusmaksuosuus mahdollistaa laajan hanketoiminnan, jonka avulla kuntia autetaan pääsemään kestävän kehityksen tavoitteisiinsa.

Kävellen ja pyörällä

Valonia sijaitsee lähellä Turun päärautatieasemaa. Turun kauppatorilta on kävelymatkaa vajaa kilometri ja linja-autoasemalta noin 700 metriä. Talon edessä ja sisäpihalla on pyöräparkit.

Linja-autolla

Turun päärautatieaseman bussipysäkki sijaitsee 150 metrin päässä Valoniasta. Pysäkille (nro 151) liikennöivät bussit numero 32 ja 42. Myös bussi nro 220 pysähtyy rautatieaseman pysäkillä. Humalistonkadulle pääsee lisäksi bussilla P3 (palvelulinja).

Seutu- ja kaukoliikenteen bussit tuovat Turun linja-autoasemalle, josta on noin 700 metrin kävelymatka Valoniaan.

Tarkemmat tiedot reiteistä ja aikatauluista löydät Turun seudun joukkoliikenteen Fölin reittioppaasta ja Matkahuollosta (seutu- ja kaukoliikenne)

Junalla

Turun päärautatieasemalta Valoniaan 150 metrin kävelymatka. Kupittaan asemalta Valoniaan pääsee tiheästi liikennöivillä busseilla numero 32 ja 42. Junia Helsingin ja Tampereen suuntaan kulkee tiuhaan. Aikataulut VR:n sivuilta.

Henkilöautolla

Talon edessä on muutamia maksuttomia pysäköintipaikkoja talossa vieraileville.

Lentokoneella

Turun lentoasemalta pääsee kauppatorille bussilla numero 1 (tai taksilla). Matkaa on noin 8 km. Bussista voi jäädä linja-autoaseman kohdalla, josta kävelymatkaa Valoniaan on noin 700 metriä.

Taksilla

Taksin puhelinnumero on 02 10041. Esimerkiksi Book-a-taxi -sovellus toimii myös.

Valonian toimisto sijaitsee Varsinais-Suomen liiton tiloissa, toisessa kerroksessa (Ratapihankatu 36, 20100 Turku).

Perille löydät myös sisäpihan kautta osoitteesta Läntinen pitkäkatu 33.

Olemme avoinna toimistotyöaikaan.