• Haluatko parantaa sosiaalisen median taitojasi sometähti Karoliina Tuomisen opastuksella?
  • Oletko kiinnostunut ilmastovaikuttamisesta?
  • Onko sinulla idea siitä, mitä laitteita tai tarpeistoa hankkisit 300 eurolla somekamppista varten parisi kanssa?

Etsimme innokkaita nuoria mukaan kokeiluun, jossa ikäihmisiä kannustetaan Turun seudun joukkoliikenne Fölin palveluiden, mm. kaupunkipyörien ja digipalveluiden käyttämiseen. Valitut nuoret mentoroivat ikäihmisiä ja tekevät kokeilusta somesisältöjä mm. Valonian ja Fölin kanaviin.

HUOM! Koronavirustilanteen myötä aikataulut siirtyvät eteenpäin ja kokeilu toteutetaan syksyllä. Samalla hakuaikaa pidennetään.

MITÄ?

Nuoret koutsaavat senioreita pareittain Fölin ja Fölläreiden käyttöön ja jakavat kokemuksiaan mm. Valonian ja Fölin somekanavissa valittuina teemapäivinä. Ennen kokeilua somevaikuttaja Karoliina Tuominen valmentaa nuoria tehokkaiden somesisältöjen tekemiseen, minkä lisäksi valitut parit saavat käyttöönsä 300 euroa laitehankintoja varten. Jokainen pari suunnittelee itselleen sopivimman somekampanjan, apua saa myös Valonian ja Fölin viestintäasiantuntijoilta.

Kokeilun aikana osallistujat käyttävät Fölin palveluja maksutta 30 päivän ajan. Nuoret ja seniorit tapaavat sovitusti 4–6 kertaa kokeilujakson aikana. Turun AMK:n fysioterapeuttiopiskelijat ovat mukana kahdessa tapaamisessa arvioimassa Fölläreiden käyttöä senioreiden näkökulmasta.

Parit saavat tehokkaan somekampanjoinnin lisäksi koulutusta myös Fölin palveluiden käyttöön, mutta aiemmasta Föli- ja Föllärikokemuksesta voi olla hyötyä.

KENELLE?

Somelähettiläiksi etsitään ensisijaisesti toisen asteen opiskelijoita (16-19-vuotiaita), mutta mukaan voivat hakea muutkin nuoret. Kokeilusta saavat eniten irti ne, joilla jo valmiiksi on visuaalista silmää esimerkiksi tehokkaille somekuville ja -videoille ja jotka haluavat syventää tietämystään. Pareilta toivotaan myös toimittajamaista lähestymistapaa: toinen voi esimerkiksi keskittyä kuvaamiseen, toinen haastattelemiseen ja ikäihmisten ohjaamiseen. Tärkeintä on kuitenkin olla läsnä, kuunnella ja keskustella ikäihmisten kanssa esimerkiksi heidän kohtaamistaan haasteista joukkoliikenteessä.

MISSÄ?

Kokeilu järjestetään Turun alueella. Koulutuspäivä (la 5.9.) järjestetään Valonian tiloissa (Ratapihankatu 36).

MILLOIN?

Kokeilu toteutetaan syksyllä 2020. Alustava aikataulu:
Haku auki 31.5. asti, minkä jälkeen valitaan mukaan tulevat somelähettiläät.
Yhteinen koulutuspäivä lauantaina 5.9. Karoliina Tuominen kertoo parhaat kikat vaikuttavan somesisällön kuvaamiseen! Lisäksi tutustutaan kestävän liikkumisen teemaan ja ilmastovaikutuksiin. Myöhemmin sovittavassa toisessa tapaamisessa tutustutaan paremmin mukaan lähteneisiin senioreihin ja suunnitellaan jokaiselle parille oma somekampanjaosuus.
Kokeilu on käynnissä syyskuun puolivälistä alkaen 30 päivän ajan. Jokainen pari tapaa 1–2 senioria Föliä & Fölläreitä käyttäen. Somelähettiläiden tehtävä on opastaa, haastatella ja kuvata tilanteita.

MIKSI?

Senioreissa on paljon potentiaalia siirtyä yksityisautoilusta kestävämpiin kulkumuotoihin, kuten joukkoliikenteen käyttäjiksi. Usein esteenä on kuitenkin tiedon ja uskalluksen puute sekä totutuista tavoista pois oppiminen. GreenSAM (Green Silver Age Mobility) -hankkeen tavoitteena on selvittää uudenlaisia tapoja ikäystävälliseen liikenteeseen ja kannustaa seniorit mukaan liikkumaan ilmaston, mutta myös terveyden kannalta kestävämmällä tavalla.

Osana hanketta Valonia pilotoi Fölin kanssa mentorointimallia. Ensimmäisessä kokeilussa seniorit opettivat toisiaan joukkoliikenteen käyttäjiksi, toisessa osassa mukaan tulevat myös nuoret ja kaupunkipyörät. Kokeilujen pohjalta toteutetaan myöhemmin viestintäkampanja, joka kannustaa kaikenikäisiä kaupunkilaisia huomioimaan seniorit ja auttamaan heitä joukkoliikenteessä. Somelähettiläiden kuvaamaa materiaalia voidaan hyödyntää myös kampanjassa ja käyttää osana kansainvälistä GreenSAM-hankeviestintää.

Selvä juttu, haluan mukaan! Mitä seuraavaksi?

Ilmoittautukaa parin kanssa mukaan 31.5. mennessä tästä linkistä.

Mukaan valitaan viisi paria. Tärkeimpiä valintakriteerejä ovat innostunut ote asiaan ja ideat visuaaliseen somekampanjointiin. Aiempi kokemus luovien somesisältöjen tekemisestä, vapaaehtoistyöstä tai seniorien kanssa toimimisesta on plussaa, mutta ei välttämätöntä. Kampanja suunnitellaan yhdessä myöhemmässä vaiheessa ja apunanne on ammattilaisia.

Valinnoista ilmoitetaan sähköpostitse kesäkuun aikana.

Silja Ngobese

Silja Ngobese

projektiasiantuntija
silja.ngobese@valonia.fi
040 184 7083

Maiju Oikarinen

Maiju Oikarinen

viestintäasiantuntija
maiju.oikarinen@valonia.fi
0405299411

Paula Väisänen

Paula Väisänen

kestävän liikkumisen asiantuntija
paula.vaisanen@valonia.fi
044 907 5986

Kuvia somejakoon (klikkaa suuremmaksi)