Valonia organiserar miljötävlingen årligen på våren. Med hjälp av tävlingen vill Valonia presentera företag som tar hänsyn till miljön. Alla små och medelstora företag i Egentliga Finland kan delta i tävlingen. Valonia har organiserat tävlingen sedan 1998 i samarbete med Egentliga Finlands Företagare och Viestintäharju Oy.

Syftet med tävlingen är att presentera för medborgare, kommuner och medier företag som tar hänsyn till miljön och på det här viset uppmuntra folk och organisationer till miljövänligare konsumtion. Samtidigt får sådana företag reklam som kan vara förebilder för andra.

Nereus Oy vann tävlingen år 2012 med sitt innovativa sätt att kombinera solenergi och jordvärme. Under årens lopp har vi belönat många företag i olika branscher, t.ex. en anläggning för att återvinna av vegetabiliska oljor, en butik som säljer komposter, en biodieseltillverkare, en trafikbränslestation, en fiskodlingsanstalt, ett företag som gör träarbeten, en tillverkare av värmeisoleringsplattor samt ett företag som gör tunnplåts- och legoarbete inom metallbranschen.