Villiyrttien ja -vihannesten eli hortan kerääminen on mainio tapa liikkua luonnossa ja tutustua lähiympäristöön uusin silmin. Villiyrtit ovat myös erinomainen lisä ruokavalioon! Parsan sijaan voit heittää pannulle horsmaa, litulaukka tuo mietoa valkosipulin aromia salaatteihin ja voikukan nupuista saat herkullisia kapriksia. Nokkosletut on koko perheelle maistuva klassikkoherkku!

Villiyrttien satokausi alkaa varhain keväällä ja jatkuu koko kesän ajan syksyyn asti riippuen kasvista ja käyttötavasta. Keväällä on hyvä kerätä silmuja, nuoria versoja ja lehtiä, jotka ovat maukkaimmillaan ennen kukintaa. Niittämällä esimerkiksi nokkoskasvuston saat tuoretta satoa koko kesän ajan. Kesällä on myös hyvä kerätä lehtiä ja kukkia kuivattavaksi mausteiksi tai yrttiteeksi, loppukesästä ja syksystä voi kerätä siemeniä.

Villiyrttejä voi säilöä kuivattamalla, pakastamalla tai uuttamalla. Kerää ainoastaan kasveja, jotka varmasti tunnistat – näin et kerää vahingossa myrkyllisiä tai rauhoitettuja kasveja. Kerää yhdestä paikasta kasveja enintään 30 %, jotta kasvusto säilyy elinvoimaisena.

Suurinta osaa villiruoaksi kelpaavista kasveista voidaan kerätä jokamiehenoikeudella. Luonnonvaraisten, rauhoittamattomien kukkien ja yrttien maanpäällisten osien sekä pienessä mittakaavassa juurien kerääminen on sallittua. Puun osien, kuten puiden ja pensaiden vuosikasvut ja pakuri sekä sammalen ja jäkälän kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuteen. Pyydä siis maanomistajan lupa näiden keräämiseen.  Muista myös, että rauhoitettujen kasvien kerääminen on luonnonsuojelulailla kiellettyä. Keräilystä ei saa jäädä pysyviä jälkiä ja yksityisiltä pihoilta ei saa kerätä kasveja. Huomioi myös, että kansallispuistoissa saa sienestää ja marjastaa, mutta ei kerätä kasveja.

Verkosta löytyy Suomen ladun julkaisema Villiyrttien keräily -opas, josta löytyy myös Eviran kokoama taulukko elintarvikekäytön kannalta tärkeimmistä suomalaisista luonnonvaraisista kasveista. Opas vinkkeineen ja tavallisimpien villiyrttien esittelyillä on oivallinen apu, kun aloitat hortoiluharrastuksen.

Miriam Sewón

projektiasiantuntija
miriam.sewon@valonia.fi
040 1258 418

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: