Retkeily ja ulkoilu niin luonnonhelmassa kuin kaupungissakin ovat olleet suosittuja ajanvietteitä poikkeusolojen aikana ja kesää kohden ulkosalla vietetään entistä enemmän aikaa. Harmillisena lieveilmiönä luontoon päätyvän roskan määrä kasvaa kesäisten eväsretkien ja piknikkien vuoksi. Korona-aika on entisestään lisännyt ulkoilijoiden jättämiä jälkiä luonnossa.

Luontoon päätyneet roskat aiheuttavat monenlaisia ympäristöhaittoja ja vaikuttavat ympäristön viihtyisyyteen. Kaupunkiympäristössä suuri osa roskista päätyy ennen pitkää hulevesien mukana vesistöihin. Muoviroskat eivät maadu ja luontoon joutuessaan ne hajoavat pieniin osiin, mikromuoviksi. Maaperästä ja vesistöistä mikromuovit päätyvät lopulta osaksi ravintoketjuja.

Tyypillisintä Suomen luonnosta löytyvää roskaa on tavallinen kertakäyttömuovi: elintarvikekääreet, karkkipaperit, kertakäyttöastiat ja -aterimet. Uudempana tulokkaana tienvarsille ja katuojiin on kuluneena vuonna päätynyt runsaasti kertakäyttöisiä kasvomaskeja. Eläimet takertuvat maskien nyöreihin ja mikromuoviin tukehtuneet linnut ovat jääneet uutiskuvista monien mieleen.

Määrällisesti maailman ja Suomen yleisin roska on tupakantumppi, joita päätyy Suomen luontoon arviolta kolme miljardia vuodessa – kahdeksan miljoonaa kappaletta joka päivä. Tupakan filtteri on tavallisesti selluloosa-asetaattia, joka maatuu hitaasti ja sisältää useita ympäristölle myrkyllisiä kemikaaleja. Nämä leviävät tumppien mukana maaperään ja vesistöihin. Sekä metsässä että kaupunkiluonnossa liikkuessaan tulee huolehtia, että kantaa pienetkin roskat mukanaan lähimpään kierrätyspisteeseen tai jäteastiaan – jos tupakoit, kanna aina mukanasi taskutuhkista.

Suosi eväsretkellä tai piknikillä kestomukeja ja -astioita kertakäyttöisten sijaan. Älä jätä roskia täyden roskakorin päälle tai viereen, sillä ne leviävät siitä herkästi tuulen mukana tai lintujen ja muiden eläinten kuljettamina ympäristöön. Jos ulkona liikkuessasi huomaat, että tietyn alueen roskikset ovat jatkuvasti täynnä, ilmoita asiasta jätehuollosta vastaavalle taholle. Voit myös kantaa mukanasi ylimääräistä roskapussia sekä hanskoja ja kerätä talteen löytämiäsi roskia niin retkeillessäsi kuin arkiympäristössäkin.

Anna von Zweygbergk

Anna työskenteli Valoniassa ilmastoasiantuntijana huhtikuuhun 2023 asti.