Kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan energiamerkinnät ovat uudistuneet maaliskuun alussa. Tuttu punavihreä nuoliasteikko sisältää jatkossa luokat A–G ja A+/A++/A+++ -luokkien merkinnät siirtyvät historiaan. Uusi asteikko pyrkii huomioimaan paremmin sähkölaitteiden kokonaisuudessaan parantuneen energiatehokkuuden ja osoittaa nykyisten laitteiden väliset erot vanhaa asteikkoa selkeämmin. Vanhan määritelmän mukainen A+++ -luokan laite voi siis siirtyä B- tai jopa E-luokkaan. Tämä ei tarkoita, että laitteen energiatehokkuus olisi heikentynyt, vaan muuttuneet tiedot uudessa merkissä liittyvät uudistuvaan lainsäädäntöön ja tiukentuneisiin energiatehokkuusvaatimuksiin.

Energiamerkintä uudistui ensimmäiseksi kylmälaitteissa, astianpesukoneissa, pyykinpesukoneissa ja kuivaavissa pyykinpesukoneissa sekä televisioissa ja elektronisissa näytöissä. Lamppujen energiamerkintä uudistuu 1.9.2021 alkaen ja loput energiamerkinnät, esimerkiksi kuivausrummuille ja lämpöpumpuille, uudistuvat vuoteen 2025 mennessä. Kodinkoneliikkeissä ja verkkokaupoissa vanhoja merkintöjä ei saa käyttää 18.3.2021 jälkeen. Kun hankit uuden jääkaapin, pesukoneen tai television, pakkauksessa voi olla kaksi erilaista energiamerkintää, eli esimerkiksi vanhan asteikon mukainen A++ -luokan merkintä sekä uusi energialuokka, joka voi olla vaikkapa F.

Energiamerkinnästä selviää energialuokan lisäksi monia muitakin laitteen käyttöön liittyviä ominaisuuksia, kuten äänitaso, pesu- ja kuivaustulos. Niiden avulla voit valita itsellesi parhaiten sopivan laitteen. Tuotetietojen selvittämistä varten merkintään on lisätty QR-koodi, joka johtaa Euroopan komission EPREL-tuotetietokantaan. Maaliskuun alusta avautuva, eri kielille tuotettu palvelu auttaa kuluttajia vertailemaan tuotteiden energiatehokkuutta ja ominaisuuksia, lisää avoimuutta ja helpottaa viranomaisten markkinavalvontaa.

Samanaikaisesti energiamerkintöjen kanssa on päivitetty ekosuunnitteluasetukset, jotka ohjaavat laitteiden suunnittelua energia- ja materiaalitehokkuuden huomioivaan suuntaan. Uudistus helpottaa laitteiden korjattavuutta, pidentää käyttöikää ja parantaa kierrätettävyyttä. Esimerkiksi kuluttajalaitteissa varaosia on oltava saatavilla vielä useita vuosia senkin jälkeen, kun viimeinen mallia edustava laite on tuotu markkinoille.

Liisa Harjula

energia-asiantuntija
liisa.harjula@valonia.fi
040 1820 412

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: