Koronaan liittyvät suojautumis- ja hygieniaohjeistukset ovat valitettavasti aiheuttaneet sivutuotteenaan myös kasvaneen roskaamisongelman. Muovijätettä syntyy muun muassa maskeista, suojakäsineistä ja käsidesipulloista. Käytettyjä suojavälineitä on päätynyt myös meriin, ja rakenteensa vuoksi ne ovat erityisen tuhoisia merien eläimistölle. Vaikka Suomessa jätehuolto onkin maailman mittakaavassa hyvällä tasolla, ovat vääriin paikkoihin hylätyt maskit ja suojakäsineet tuttu näky täälläkin. Yleinen valtakunnallinen ohje on, että kertakäyttöiset hengityssuojaimet, kertakäyttökäsineet ja desinfiointipyyhkeet hävitetään poltettavaan sekajätteeseen. Näin voi osaltaan huolehtia siitä, etteivät suojavälineet päädy kasvattamaan merten muovikuormaa.

Elokuussa voimaan tulleen maskisuositusten myötä erityisesti maskien käyttö on tullut monelle ajankohtaiseksi. Maskihankinnoissa voi tehdä valintoja paitsi terveyden, myös ympäristön kannalta vastuullisin perustein. Jätekuorman vähentämistä voi edesauttaa valitsemalla uudelleenkäytettäviä, pestäviä kankaisia maskeja. Julkisille paikoille suositellut maskit eivät ole varsinaisia hengityksensuojaimia, vaan teho perustuu siihen, että mikäli mahdollisimman moni käyttää maskia, vähenee virusta sisältävien pisaroiden määrä ilmassa. Maskin käyttäminen, kuin myös maskin valinta, ovat jokaisen henkilökohtaisia päätöksiä. Suojautumisen näkökulmasta ajantasaisimmat tiedot maskin valintaan kannattaa tarkistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta.

Ympäristön näkökulmastakaan ei ole yhdentekevää, millaisen kangasmaskin valitsee. Huomiota kannattaa kiinnittää maskin valmistajan vastuullisuuteen sekä käytettyyn materiaaliin – maskibisnes ei ole vapaa vaateteollisuuteen laajemmin kytkeytyvistä tuotannon eettisyyteen ja materiaaleihin liittyvistä ongelmista. Käsistään kätevä valmistaa maskin itse kierrätysmateriaalista. Ohjeita itsetehdyn maskin valmistukseen löydät muun muassa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin sivuilta.

Kierrätysmateriaaleja hyödyntävät myös monet yritykset. Maskiostoksille lähtiessä kotimaisia valmistajia sekä tietoa näiden yritysten vastuullisuudesta löydät esimerkiksi Suomen Tekstiili & Muoti ry:n verkkosivuilta. Maskin hankinnan lisäksi niiden pesemisessä voi tehdä ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Koska maskit tulee pestä jokaisen käyttökerran jälkeen korkeassa lämpötilassa ja mielellään muusta pyykistä erillään, voi viiden minuutin keittäminen pesuainevedessä olla energiatehokkaampi vaihtoehto. Pesuaineen valinnassakin kannattaa huomioida kemikaalikuorma, pesutehosta tinkimättä.

Anna Sampo

viestintävastaava
anna.sampo@valonia.fi
040 197 2257

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: