Aurinkosähkön tuotanto on kaksinkertaistunut Suomessa jo monta vuotta peräkkäin ja myös yksityistalouksien katoille paneeleita ilmestyy jatkuvasti lisää. Investointi omaan päästöttömään sähköntuotantoon tuottaa satojen eurojen vuosisäästön vähentämällä ostosähköntarvetta jopa vuosikymmenien ajan.

Aurinkosähkön tuotannon edellytykset ovat parhaimmillaan, kun on aurinkoista mutta viileää. Tämän takia toukokuu on usein tuotannon kannalta paras kuukausi – kesäkuukausina tuotto voi olla hieman pienempää, koska kuumuus laskee hieman paneelien tuottokykyä. Pimeät talvikuukaudet eivät ole hyviä tuoton kannalta: moni voimala näyttää nollatuotantoa koko joulu- ja tammikuun ajalta ja helmikuultakin tuotto on graafissa parhaimmillaan vain olematon viiva kesäkuukausien palkkien vieressä.

Tuotto alkaa normaalisti näkyä maaliskuussa, kun aurinkokin paistaa enemmän. Aurinkosähköntuotannon tietää olevan kunnolla alkamassa, kun aurinko sulattaa lumet paneelien päältä. Vastoin monien luuloja paneeleja ei tarvitse puhdistaa lumesta. Lumen pudottaminen katolta voi olla tarpeen katon kestävyyden kannalta, mutta aurinkopaneelit eivät sitä kaipaa. Maaliskuun alussa puhdistamisella voi parhaimmillaan hieman aikaistaa tuoton alkamista, jolloin voi saada parin euron säästön aikaiseksi.

Sadasosan lisäys aurinkosähkön vuosituotantoon on kelvoton hinta riskeihin nähden. Liukkaalta katolta putoamisen vaaran lisäksi liian kovakourainen puhdistus voi vahingoittaa tai jopa rikkoa paneelin. Uuden paneelin hankkimisen hinta ei tule takaisin lumia puhdistamalla. Työ on talvella turhaa sikälikin, että seuraavana päivänä lunta voi jälleen tulla lisää. Tuotannon esteenä on myös järjestelmille ominainen heikoimman kohdan määräävä tuotto, eli jos yhdenkin paneelin kulmassa on lunta, eivät muutkaan paneelit tuota välttämättä mitään.

Malttia, vihreän sähkön pientuottaja – kevät sulattaa lumet tänäkin vuonna!

Tero Viander

Tero työskenteli Valoniassa energiateknisenä asiantuntijana elokuuhun 2019 saakka.

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: