Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkosto kokoaa yhteen alueen vapaaehtoistoimijoita, asiantuntijatietoa ja materiaalia. Tavoitteena on luoda aktiivinen verkosto, jonka kautta vapaaehtoistoimijat ja yhdistykset löytävät toisensa ja voivat jakaa kokemuksiaan ja tietoa vesiensuojeluun liittyen. Tälle sivustolle kootaan tietoa verkoston uutisista, tapahtumista ja materiaaleista. Työ on vielä alkuvaiheessa, joten älä epäröi lähteä mukaan!

Liity mukaan vesistökunnostusverkoston postituslistalle!

Varsinais-Suomen vesistökunnostajat -ryhmä Facebookissa

Twitterissä: #vs_vesistöt

Hanke apuna verkostotyön käynnistämisessä

Valonia/Varsinais-Suomen liitto on saanut verkoston käynnistämistä varten hankerahoituksen syksystä 2018 alkaen. Hankekumppanina on Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys. Hanke toimii tiiviissä yhteistyössä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vesiyksikön kanssa.

Hanke tukee osaltaan Suomen vesienhoidon ja merenhoidon toimenpideohjelmia, joissa esitetään toimet vesien hyvän tilan saavuttamiseksi. Lisäksi hanke toteuttaa hallituksen Kiertotalouden läpimurto ja puhtaat ratkaisut käyttöön -kärkihanketta. Vesien- ja merenhoidon kärkihankkeissa edistetään Suomen tavoitetta saavuttaa vesien ja meren hyvä tila. Hankeissa pyritään erityisesti vähentämään ravinteiden ja haitallisten aineiden päästöjä Itämereen, sisävesiin ja pohjavesiin. Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkosto tekee tiivistä yhteistyötä valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston sekä muiden alueellisten verkostojen: Verkoistoilla tehoa vesienhoitoon, VYYHTI II, Vesiviestillä vaikuttavuutta ja Vesiensuojelu 4K (kuormitus kuriin konkreettisin keinoin).

Verkostotyö toteuttaa myös Varsinais-Suomen maakuntaohjelman toimenpiteiden toteutumista ja liittyy siltä osin myös maakunnan kumppanuusfoorumin toimintaan.

Ohjaus- ja suunnitteluryhmät

Hankkeen ohjausryhmä kokoontuu kerran raportointikaudessa eli noin puolen vuoden välein yhteensä 5 kertaa hankeaikana (2 v 4 kk). Ohjausryhmään kuuluu 10 varsinaista jäsentä ja kuusi varajäsentä. Ohjausryhmässä ovat edustettuna Ympäristöministeriö, Varsinais-Suomen ELY-keskus, Länsi-suomen maa- ja kotitalousnaiset/Pro Agria Länsi-Suomi, Suomen metsäkeskus, MTK Varsinais-Suomi, Metsänhoitoyhdistys Lounametsä, Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ja Valonia.

Hankkeen suunnitteluryhmä kokoontuu 3-4 kertaa vuodessa ja suunnitteluryhmässä on 7 jäsentä. Suunniteluryhmässä on edustus Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta, Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistyksestä ja Valoniasta.

Hankeaika

3.9.2018 – 31.12.2020

Rahoitus

Kokonaisbudjetti on noin 100 000 euroa, josta ympäristöministeriön rahoitus kattaa lähes 75 000 euroa. Saaristomeren Suojelurahasto tukee hanketta myöntämällään avustuksella.

Verkoston kuulumiset sähköpostiisi?

Tilaa uutiskirje syöttämällä sähköpostiosoitteesi:Jarkko Leka

Jarkko Leka

vesiasiantuntija
jarkko.leka@valonia.fi
040 197 2265

Maiju Oikarinen

Maiju Oikarinen

viestintäasiantuntija
maiju.oikarinen@valonia.fi
0405299411

Ihmisiä pöydän ääressä