Huolestuttaako lähivesistösi tila? Mitä vesiensuojelun eteen voisi itse tehdä?

VKV logo eivalkoistaympyraa
Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkosto kokoaa yhteen alueen vapaaehtoistoimijoita, asiantuntijatietoa ja materiaalia. Tavoitteena on luoda aktiivinen verkosto, jonka kautta vapaaehtoistoimijat ja yhdistykset löytävät toisensa ja voivat jakaa kokemuksiaan ja tietoa vesiensuojeluun liittyen. Tälle sivustolle kootaan tietoa verkoston uutisista, tapahtumista ja materiaaleista. Työ on vielä alkuvaiheessa, joten älä epäröi lähteä mukaan!

Liity mukaan vesistökunnostusverkoston postituslistalle!

Varsinais-Suomen vesistökunnostajat -ryhmä Facebookissa

Twitterissä: #vs_vesistöt

Hanke apuna verkostotyön käynnistämisessä

Valonia/Varsinais-Suomen liitto on saanut verkoston käynnistämistä varten hankerahoituksen syksystä 2018 alkaen. Hankekumppanina on Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys. Hanke toimii tiiviissä yhteistyössä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vesiyksikön kanssa. Hanke käynnistyi 3.9.2018 ja jatkuu vuoden 2020 loppuun asti. Kokonaisbudjetti on noin 100 000 euroa, josta ympäristöministeriön rahoitus kattaa lähes 75 000 euroa. Saaristomeren Suojelurahasto tukee hanketta myöntämällään avustuksella.

Hanke tukee osaltaan Suomen vesienhoidon ja merenhoidon toimenpideohjelmia, joissa esitetään toimet vesien hyvän tilan saavuttamiseksi. Lisäksi hanke toteuttaa hallituksen Kiertotalouden läpimurto ja puhtaat ratkaisut käyttöön -kärkihanketta. Vesien- ja merenhoidon kärkihankkeissa edistetään Suomen tavoitetta saavuttaa vesien ja meren hyvä tila. Hankeissa pyritään erityisesti vähentämään ravinteiden ja haitallisten aineiden päästöjä Itämereen, sisävesiin ja pohjavesiin. Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkosto tekee tiivistä yhteistyötä valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston sekä muiden alueellisten verkostojen: Verkoistoilla tehoa vesienhoitoon, VYYHTI II, Vesiviestillä vaikuttavuutta ja Vesiensuojelu 4K (kuormitus kuriin konkreettisin keinoin).

Verkostotyö toteuttaa myös Varsinais-Suomen maakuntaohjelman toimenpiteiden toteutumista ja liittyy siltä osin myös maakunnan kumppanuusfoorumin toimintaan.

Hankekumppanit ja rahoittajat:

 valonia logo         Lsvsy logo ja tekstiCMYK                    saaristomeren suojelurahasto

Uutiskirje

Verkoston omassa uutiskirjeessä tiedotetaan ajankohtaisista uutisista ja tapahtumista ja esitellään maakunnan vesiensuojelutoimijoita. Kirje kootaan 2–3 kertaa vuodessa. Tilaa uutiskirje täältä!

Uutiskirje 2/2019

Vesistökunnostusverkoston kesäterveiset 2019

Uutiskirje 1/2019

 

Neuvontapuhelin ja Facebook-ryhmä

Valonian vesiasiantuntijat neuvovat vesiensuojelu- ja vesistökunnostusasioissa puhelimitse arkisin klo 9–16. Järviä ja merenlahtia koskevissa asioissa voit soittaa Jarkko Leka p. 040 197 2265 ja virtavesiä koskevissa asioissa Janne Toloselle p. 050 518 7755. Valonian virtavesikunnostustyöt alkoivat vuonna 2014 purokunnostushankkeella, jonka jälkeen on vuosittain jatkettu virtavesien kunnostuksia, selvityksiä, kalastoseurantoja ja virtavesien tilaa edistävää verkostotoimintaa hankerahoituksella.

Valonia ylläpitää Varsinais-Suomen vesistökunnostajat Facebook -ryhmää, joka on yhteydenpito- ja keskusteluryhmä kaikille vesistöistä ja vesistökunnostuksista kiinnostuneille.

 

Vesiensuojelun teematapahtumat

Valonian vesiasiantuntijoita voi pyytää puhumaan vesiensuojeluun ja vesistökunnostuksiin liittyvissä asioissa esimerkiksi suojeluyhdistysten vuosikokouksiin tai vastaaviin yleisötilaisuuksiin. Tilaisuuden esitysten aiheet sovitaan tapauskohtaisesti.

 

Tulevat tapahtumat

Hankkeen järjestämät tapahtumat:

20.11.2019 Vesiensuojelu ja maatalous -tilaisuus Taivassalossa

 

Muut tulevat tapahtumat Valonian tapahtumakalenterista.

Katso myös valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston tapahtumakalenteri.

 

Muiden järjestämät tapahtumat: 

 

Menneet tapahtumat:

31.10.2019 Vesiensuojelu ja maatalous -tilaisuus Loimaan Sarka-museossa

17.9.2019 Vesiensuojeluyhdistykset esittäytyvät, Masku

11.9.2019 Pienvedet kuntoon tilaisuus Salon kaupungintalolla (linkin kautta tilaisuuden esityksiin)

21.3.2019 Metsät ja vesiensuojelu -tilaisuus (linkin kautta tilaisuuden esityksiin) Salon kaupungintalon valtuustosalissa. Tilaisuudessa tuotiin esille, miten metsätalous vaikuttaa vesistöihin ja pienvesiin sekä millä eri vesiensuojelukeinoilla näitä haittavaikutuksia voidaan vähentää. Tilaisuuden tavoitteena oli jakaa tietoa ympäristön kannalta kestävästä metsätaloudesta ja luoda keskustelua metsätalouden, luonnon monimuotoisuuden ja vesiensuojelun yhteensovittamisesta. Tilaisuuteen osallistui reilu 60 henkilöä. Paikalle oli saapunut muun muassa vesiensuojeluyhdistyksien jäseniä, metsänomistajia, viranomaisia sekä metsä- ja vesiensuojeluasiantuntijoita.

5.3.2019 Freshabit LIFE IP Kiskonjoen alueellisen työryhmän kokous Perniön kunnantalolla. Ajankohtaista hankkeen toiminnasta Kiskonjoen vesistöalueella. Ohjelmassa oli esitykset Kiskonjoen kalateiden toteuttamisesta, Metso-ohjelman toteutumisesta Kiskonjoen alueella, WWF:n talkooleirin terveiset, Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkoston esittely ja SAAVI-hankkeen kuulumiset. Lisätietoa hankkeesta: https://www.ymparisto.fi/fi-FI/FRESHABIT_LIFE_IP__LounaisSuomen_joet

26.2.2019 Varsinais-Suomen vesistökunnotusverkoston kalataloustapaaminen (linkin kautta tilaisuuden esityksiin)

14.2.2019 Taajametsätilaisuus Liedon kunnan valtuustosalissa (linkin kautta tilaisuuden esityksiiin)

8.11.2018 Alueellinen vesistöinfo Taivassalossa (järjestäjänä Vehmaan vesistöjen hoito- ja suojeluyhdistys)

25.9.2018 Sauvon vesiensuojeluilta. Linkki esitykseen: Valuma-alue- ja vesistökunnostukset

 

Media

Taajametsät ovat asukkaille tärkeitä (Turun Tienoo 19.2.2019)

Liedolle metsän luontoarvo ohittaa taloudellisen arvon – yli kolmannes Suomen uhanalaisista lajeista elää metsissä (Turun Sanomat 16.2.2019, nettijutun lukeminen vaatii TS digitunnukset)

 

Mediatiedotteet 

MEDIATIEDOTE 13.3.2019: Metsätalouden vaikutukset näkyvät vesistöissä – vaikuttavia toimia tarvitaan

MEDIATIEDOTE 12.2.2019: Taajamametsistä on moneksi: virkistyskäyttöä, maisema-arvoja, ja luonnon monimuotoisuutta

MEDIATIEDOTE 27.9.2018: Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkosto tähtää yhteistyöhön ja paikallisiin vesiensuojelutoimiin

 

Muut materiaalit

Mökkiläisen vesiensuojeluvinkit -esite (PDF, A4)

 

Lisätiedot