Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkoston järjestämällä maastoretkellä verkoston toimijat tutustuivat Kemiönsaaressa ennallistettuihin Kullan suo- ja metsäalueisiin ja Salossa Perniönjoen tulvatasanteisiin. Retkelle osallistui reilu kolmekymmentä vesiensuojelun parissa työskentelevää ja vapaaehtoista vesiensuojelun edistäjää, muun muassa vesiensuojeluyhdistyksistä.

Kemiönsaaren ennallistamistoimia esitteli ennallistamisen suunnittelusta vastannut Matti Aalto Aallokas Oy:stä ja Perniönjoella Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vesitalousasiantuntija Ilkka Myllyoja.

Metsä- ja suoalueiden kestävä vesienhallinta on oleellinen osa valuma-alueen vesiensuojelutyötä

Varsinais-Suomessa ja Saaristomeren valuma-alueen vesiensuojelussa maatalouden kuormitus ja peltoalueilla tehtävien vesiensuojelu- ja vesienhallintatoimien tarve korostuu. Usein jää kuitenkin huomioimatta, että myös useimmat maatalousalueiden vedet, joet, purot ja pienemmät virtavesiuomat, ovat lähtöisin metsistä ja soilta.

Laajamittaiset ojitukset ovat merkittävästi heikentäneet valuma-alueiden vedenpidätyskykyä, joka näkyy myös valuma-alueiden alaosissa eli yleensä maatalousalueilla virtavesien virtaamien äärevöitymisenä. Toisaalta alavilla alueilla kärsitään nopean virtaaman aiheuttamista tulvista ja toisaalta kesän kuivimpaan aikaan kuivuudesta. Vesien johtaminen maatalousalueille voi aiheuttaa merkittävää uomaeroosiota, kiintoainekuormitusta ja erityisesti tulvatilanteissa haasteita maatalousalueiden vesienhallintaan. Ojitetuilta turvemailta päätyy vesiin myös merkittävästi ravinteita ja humusta. Kestävän vesienhallinnan keinoin voidaan vähentää maa- ja metsätalousalueilta vesistöihin ja lopulta mereen päätyviä ravinteita ja kiintoaineista sekä myös varautua sään ääri-ilmiöiden kuten kuivuuden tai tulvien aiheuttamiin tappioihin niin maa- kuin metsätaloudessa.

Kullan luonnonsuojelualueen ennallistetut suot ja metsät ovat osa laajaa suojelualuekokonaisuutta

Koneen säätiö suojeli osana Suomi 100 -juhlavuoden kampanjaa Kemiönsaaressa noin 130 hehtaaria talousmetsäkäytössä ollutta suo- ja metsäaluetta. Laajat ennallistamistoimenpiteet tehtiin kaksi vuotta sitten tukkimalla ojia ja rakentamalla ojiin patoja. Alueelle lisättiin myös lahopuuta. Toimenpiteiden vaikutuksia seurataan tulevina vuosina.

Koneen Säätiön yksityinen luonnonsuojelualue sijaitsee Kemiönsaaren Stormossenin vuonna 2015 suojellun Natura2000-alueen vieressä. Stormossen on Lounais-Suomen rannikolla harvinainen, lähes luonnontilainen keidassuo. Metsähallitus on ennalistanut soita alueella. Yhdessä Kullan luonnonsuojelualueen kanssa ja ennallistamistoimien seurauksena alue muodostaa tärkeän ja laajan suojelualuekokonaisuuden, josta saadaan jatkossa arvokasta tietoa ennallistamistoimien vaikutuksista vesienhallintaan ja luonnon monimuotoisuuteen.

Perniönjoen tulvatasanteet ovat osa Perniönjoen tulvasuojeluhanketta

Perniönjoen tulvatasanteiden toteutuksesta on vastannut Varsinais-Suomen ELY-keskus ja myös Salon kaupunki osallistui hankkeeseen. Kesällä 2022 Perniönjoen rannoilla noin 2 kilometrin matkalla tehtiin mittavat kaivuut Perniön keskustan kohdalla ja täydentäviä kunnostuksia toteutettiin vielä kesällä 2023. Tämän mittaluokan tulvatasanteita ei ole Suomessa aiemmin rakennettu, joten tulvatasanteiden kunnostustarvetta seurataan. Tarvittaessa tulvatasanteita hoidetaan poistamalta sinne kertyvää kiintoaineista ja mahdollisesti virtausoloja haittaavaa kasvustoa. Salon kaupunki on istuttanut alueelle puustoa ja nyt alueen annetaan kehittyä luontaisesti. Myös asukkaiden mielipiteitä alueen maisemoinnista selvitettiin.

Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkoston kautta viranomaiset, asiantuntijat, yhdistykset tai vapaaehtoistoimijat löytävät toisensa ja voivat jakaa kokemuksiaan ja tietoa vesiensuojeluun liittyen. Verkoston tavoitteena on lisätä toimijoiden yhteistyötä, kannustaa toimijoita vesiensuojeluhankkeisiin ja siten edistää vesien paremman tilan saavuttamista Varsinais-Suomessa. Verkosto kokoaa yhteen ja välittää tietoa ja materiaaleja ja järjestää vuosittain kaikille avoimia tapahtumia, kuten webinaareja ja maastoretkiä.

Tulvatasanteita Perniönjoessa

Janne Tolonen

Janne työskenteli Valoniassa vesi- ja luontoasiantuntijana vuoden 2023 joulukuuhun saakka.

Jarkko Leka

vesi- ja luontoasiantuntija
jarkko.leka@valonia.fi
040 197 2265

Katariina Yli-Heikkilä

ympäristöasiantuntija
katariina.yli-heikkila@valonia.fi
040 552 2369