Valonia tarjoaa maksutonta ja puolueetonta haja-asutuksen jätevesineuvontaa kesän ja syksyn 2019 aikana Varsinais-Suomessa. Neuvojat ovat tavoitettavissa erilaisissa tapahtumissa sekä puhelimitse ja sähköpostilla. Kiinteistökohtaisia neuvontakäyntejä tehdään vesiyhteistyökuntien alueella, joita vuonna 2019 ovat Aura, Kaarina, Koski TL, Kustavi, Laitila, Lieto, Loimaa, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Oripää, Paimio, Parainen, Pyhäranta, Pöytyä, Rusko, Salo, Sauvo, Somero, Taivassalo, Turku, Uusikaupunki ja Vehmaa.

Kunnostuksen takaraja lähestyy

Ranta- ja pohjavesialueilla olevien kiinteistöjen tulee uudistaa puutteelliset jätevesijärjestelmät 31.10.2019 mennessä. Jätevesijärjestelmän toimintakunto on hyvä tarkistaa viimeistään nyt keväällä, jotta mahdollisen uuden järjestelmän suunnittelu ja rakentaminen on mahdollista vielä ennen takarajan umpeutumista. Jos jätevesijärjestelmä on kunnostettava ennen lokakuun loppua, kannattaa ensin selvittää mahdollisuudet liittyä kunnan tai osuuskunnan viemäriin. Jos viemäriin liittyminen ei ole mahdollista, on jätevedet käsiteltävä kiinteistöllä. Kiinteistölle soveltuvan jätevesijärjestelmän valinnassa apua saa jätevesineuvojalta, mutta lopullisen valinnan tekee kiinteistön omistaja itse yhdessä jätevesisuunnittelijan kanssa.

Neuvojat ohjeistavat määräajoista, laitteistoista ja kunnossapidosta kiinteistökohtaisesti

Valonian jätevesineuvojat päivystävät koko kesän ja tarjoavat neuvontaa lokakuun loppuun asti. Jätevesineuvojalta voit selvittää koskeeko kunnostuksen määräaika kiinteistöäsi ja miten jätevedet voisi käsitellä. Vaikka jätevesijärjestelmää ei tarvitsisi tänä vuonna remontoida, saat neuvojalta opastusta myös jätevesijärjestelmän huoltoon ja kunnossapitoon. Jätevesineuvojaa voi myös pyytää tilaisuuksiin puhumaan jätevesien käsittelyyn liittyvästä lainsäädännöstä ja käsittelymenetelmistä. Jätevesineuvonta on maksutonta ja puolueetonta, eikä neuvonta sido kiinteistönomistajaa tekemään muutoksia jätevesijärjestelmäänsä. Lisätietoja neuvontahankkeesta www.valonia.fi/hakku. Neuvonta toteutetaan yhteistyössä Lounais-Suomen Vesiensuojeluyhdistyksen kanssa ja sitä rahoittaa Varsinais-Suomen ELY-keskus ympäristöministeriön määrärahoista.

Valoniassa jätevesineuvojina toimivat Reetta Haapasalo ja Marika Karulinna.

Jätevesiviikon tapahtumia Varsinais-Suomessa

Jätevesiviikolla 6.-12. toukokuuta kiinteistönomistajia kannustetaan tarkistamaan, koskeeko jätevesijärjestelmän kunnostaminen heitä ja millä aikataululla. Myös Valonia on mukana järjestämässä jätevesiviikon toimintaa:

Muita jätevesiviikon tapahtumia on listattuna Ympäristöhallinnon jätevesisivustolla. Valonian muita jätevesineuvoja tapahtumia on listattuna www.valonia.fi/vesi/osallistu

Lisätiedot