Valonia tarjoaa puolueetonta ja maksutonta jätevesineuvontaa Varsinais-Suomen kuntien asukkaille ja mökkiläisille sekä yrittäjille ja viranomaisille. Neuvomme lainsäädännön vaatimuksista sekä erilaisista jätevedenkäsittelymenetelmistä ja -laitteista, niiden kustannuksista, puhdistustuloksista sekä toimivuudesta. Kiinteistökohtaisia neuvontakäyntejä teemme vesiyhteistyökuntien alueella 31.10.2019 asti.

Yhteistyökunnat vuonna 2019: Aura, Kaarina, Koski TL, Kustavi, Laitila, Lieto, Loimaa, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Oripää, Paimio, Parainen, Pyhäranta, Pöytyä, Rusko, Salo, Sauvo, Somero, Taivassalo, Turku, Uusikaupunki ja Vehmaa.

Neuvontalomake ja puhelinneuvonta

Ota yhteyttä Valonian jätevesineuvojiin alla olevalla lomakkeella. Valonian vesiasiantuntijat neuvovat kiinteistönomistajia myös puhelimitse arkisin klo 9–15. Meiltä voit kysellä tietoa mm. erilaisista jäteveden käsittelymenetelmistä sekä niiden kustannuksista ja toimivuudesta.

Usein kysytyt kysymykset

Kiinteistökohtainen neuvonta

Kiinteistökohtaisen neuvonnan kautta voit saada apua kiinteistön jätevesijärjestelmän valintaan omalla tontillasi. Neuvontakäynnillä laitevalmistajista riippumaton jätevesineuvoja arvioi nykyisen järjestelmän riittävyyden suhteessa lain vaatimuksiin ja antaa ehdotuksen kiinteistölle parhaiten soveltuvista vaihtoehdoista. Jätevesineuvoja ei kuitenkaan tee järjestelmän uudistamisessa tarvittavaa jätevesisuunnitelmaa.

Kiinteistökohtainen neuvonta on tarkoitettu haja-asutusalueen kiinteistöille vesiyhteistyökunnissa, uudisrakennuksia lukuunottamatta. Neuvontaa toteutetaan vuosittain vaihtuvissa kunnissa. Vuonna 2019 kiinteistökohtaista neuvontaa annetaan seuraavissa kunnissa: Aura, Kaarina, Koski Tl, Kustavi, Laitila, Lieto, Loimaa, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Oripää, Paimio, Parainen, Pyhäranta, Pöytyä, Rusko, Salo, Sauvo, Somero, Taivassalo, Turku, Uusikaupunki ja Vehmaa. Lisätietoa neuvontahankkeesta löydät täältä: www.valonia.fi/hakku.

Kiinteistökäyntien varaus

Maksuttoman kiinteistökohtaisen käynnin voit tilata ottamalla yhteyttä jätevesineuvojiin joko alla olevalla lomakkeella tai puhelimitse. Otathan puhelimitse yhteyttä ensisijaisesti oman alueesi jätevesineuvojaan (ks. karttakuva alla). Jos jätevesineuvoja ei heti vastaa, hän on todennäköisesti kiinteistökäynnillä ja palaa asiaan, kunhan vapautuu. Neuvontakäyntejä tehdään resurssien puitteissa lokakuun loppuun asti.

Reetta Haapasalo, jätevesineuvoja p. 040 649 7321

Marika Karulinna, jätevesineuvoja p. 040 183 1504 (tavoitettavissa puhelimitse vain maanantaisin ja perjantaisin klo 9-15)

Katariina Yli-Heikkilä, vesiasiantuntija p. 040 552 2369

Reetta Marika kunnat NETTIIN

 

Liikkuva jätevesineuvontapiste

Liikkuva jätevesineuvontapiste antaa tietoa jätevesien lainsäädännöstä ja yleisimmistä käsittelymenetelmistä. Neuvontapiste voi päivystää esimerkiksi kesätapahtumassa tai kunnanvirastolla. Neuvontapisteestä saa esitteitä sekä henkilökohtaista neuvontaa. Jätevesineuvontapisteiden aikataulut löydät Valonian tapahtumista. Voit myös ehdottaa tapahtumia, joissa neuvontapiste voisi päivystää. 

Jätevesi-illat

Kunnissa järjestettävissä jätevesi-illoissa kerrotaan erilaisista jätevesien käsittelymenetelmistä ja lainsäädännön vaatimuksista. Tilaisuuksissa esitellään kuntakohtaisia ympäristönsuojelumääräyksiä sekä vesihuollon kehittämissuunnitelmaa. Tilaisuudessa on paikalla Valonian vesiasiantuntijan lisäksi mahdollisesti kuntien tai laitevalmistajien edustajia. Yleisöllä on aina mahdollisuus esittää kysymyksiä. Jätevesi-illat listataan Valonian tapahtumat-sivulle. 

Osuuskuntaillat

Valonia järjestää tai on mukana järjestämässä osuuskuntailtoja, joissa keskitytään erityisesti viemäröinnin toteutusmahdollisuuksiin ja jätevesiosuuskuntien perustamiseen. Valonian vesiasiantuntijan voi myös kutsua luennoimaan osuuskuntailtaan. Tilaisuuksissa on usein mukana jätevesiosuuskunnan puuhahenkilö puhumassa vesiosuuskunnan käytännön toteutuksen mahdollisuuksista omassa kylässä.

Myytävät neuvontapalvelut

Valonia tarjoaa jätevesineuvontapalveluita ostopalveluina myös muille kunnille ja organisaatioille. Ota siis tarpeen tullen yhteyttä vesiasiantuntijoihimme ja suunnitellaan teille sopiva palvelukokonaisuus. Tutustu myös muihin Valonian ostopalveluihin.

Lisätiedot

Katariina Yli-Heikkilä, vesiasiantuntija

Jarkko Leka, vesiasiantuntija