Valonia tarjoaa puolueetonta ja maksutonta jätevesineuvontaa Varsinais-Suomen kuntien asukkaille ja mökkiläisille sekä yrittäjille ja viranomaisille. Neuvomme lainsäädännön vaatimuksista sekä erilaisista jätevedenkäsittelymenetelmistä ja -laitteista, niiden kustannuksista, puhdistustuloksista sekä toimivuudesta. Kiinteistökohtaisia neuvontakäyntejä teemme vesiyhteistyökunnissa pääsääntöisesti kesäaikaan.

Yhteistyökunnat vuonna 2019: Kaarina, Kustavi, Laitila, Lieto, Loimaa, Marttila, Masku, Naantali, Nousiainen, Oripää, Paimio, Parainen, Pyhäranta, Rusko, Salo, Sauvo, Somero, Turku, Uusikaupunki ja Vehmaa.

Neuvontapuhelin

Valonian vesiasiantuntijat neuvovat kiinteistönomistajia puhelimitse arkisin klo 9–16. Meiltä voit kysellä tietoa mm. erilaisista jäteveden käsittelymenetelmistä sekä niiden kustannuksista ja toimivuudesta. Kysellä voi myös lähettämällä sähköpostia. Ota yhteyttä Katariina Yli-Heikkilään tai Jarkko Lekaan.

Usein kysytyt kysymykset

Kiinteistökohtainen neuvonta

Kiinteistökohtaisen neuvonnan kautta voit saada apua kiinteistön jätevesijärjestelmän valintaan omalla tontillasi. Neuvontakäynnillä laitevalmistajista riippumaton jätevesineuvoja arvioi nykyisen järjestelmän riittävyyden suhteessa lain vaatimuksiin ja antaa ehdotuksen kiinteistölle parhaiten soveltuvista vaihtoehdoista. Jätevesineuvoja ei kuitenkaan tee järjestelmän uudistamisessa tarvittavaa jätevesisuunnitelmaa.

Kiinteistökohtainen neuvonta on tarkoitettu haja-asutusalueen kiinteistöille vesiyhteistyökunnissa, uudisrakennuksia lukuunottamatta. Neuvontaa toteutetaan vuosittain vaihtuvissa kunnissa. Vuonna 2019 kiinteistökohtaista neuvontaa annetaan seuraavissa kunnissa: Kaarina, Kustavi, Laitila, Lieto, Loimaa, Marttila, Masku, Naantali, Nousiainen, Oripää, Paimio, Parainen, Pyhäranta, Rusko, Salo, Sauvo, Somero, Turku, Uusikaupunki ja Vehmaa. Lisätietoa neuvontahankkeesta löydät täältäKiinteistökohtainen neuvonta on talvitauolla ja käyntejä jatketaan taas keväällä 2019. Voit kuitenkin jättää meille yhteystietosi, niin otamme yhteyttä myöhemmin keväällä.

Liikkuva jätevesineuvontapiste

Liikkuva jätevesineuvontapiste antaa tietoa jätevesien lainsäädännöstä ja yleisimmistä käsittelymenetelmistä. Neuvontapiste voi päivystää esimerkiksi kesätapahtumassa tai kunnanvirastolla. Neuvontapisteestä saa esitteitä sekä henkilökohtaista neuvontaa. Jätevesineuvontapisteiden aikataulut löydät Valonian tapahtumista. Voit myös ehdottaa tapahtumia, joissa neuvontapiste voisi päivystää. 

Jätevesi-illat

Kunnissa järjestettävissä jätevesi-illoissa kerrotaan erilaisista jätevesien käsittelymenetelmistä ja lainsäädännön vaatimuksista. Tilaisuuksissa esitellään kuntakohtaisia ympäristönsuojelumääräyksiä sekä vesihuollon kehittämissuunnitelmaa. Tilaisuudessa on paikalla Valonian vesiasiantuntijan lisäksi mahdollisesti kuntien tai laitevalmistajien edustajia. Yleisöllä on aina mahdollisuus esittää kysymyksiä. Jätevesi-illat listataan myös Valonian tapahtumat-sivulle. 

Osuuskuntaillat

Valonia järjestää tai on mukana järjestämässä osuuskuntailtoja, joissa keskitytään erityisesti viemäröinnin toteutusmahdollisuuksiin ja jätevesiosuuskuntien perustamiseen. Valonian vesiasiantuntijan voi myös kutsua luennoimaan osuuskuntailtaan. Tilaisuuksissa on usein mukana jätevesiosuuskunnan puuhahenkilö puhumassa vesiosuuskunnan käytännön toteutuksen mahdollisuuksista omassa kylässä.

Myytävät neuvontapalvelut

Valonia tarjoaa jätevesineuvontapalveluita ostopalveluina myös muille kunnille ja organisaatioille. Ota siis tarpeen tullen yhteyttä vesiasiantuntijoihimme ja suunnitellaan teille sopiva palvelukokonaisuus. Tutustu myös muihin Valonian ostopalveluihin.

Lisätiedot

Katariina Yli-Heikkilä, vesiasiantuntija

Jarkko Leka, vesiasiantuntija