Ekovinkki 1/2019

Väsyttääkö pimeys ja lumettomuus? Tekisikö mieli päästä etelän aurinkoon? Mieti vielä: lähiseudulta löytyy paljon tekemistä ja nähtävää myös talven pimeinä kuukausina. Aidot elämykset tuoksuvat metsältä ja mullalta ja näin talvella, jos hyvin käy, myös lumelta. Lähimatkailu kannattaa etenkin ympäristösyistä.

Ekovinkki 52/2018

Verkkokauppa voi parhaimmillaan olla vaivaton ja ekologinenkin tapa ostosten tekemiseen. Esimerkiksi elintarvikkeita voi tilata kotiinkuljetuksena, mikä vähentää tarvetta auton omistamiseen ja sitä kautta turhia yksityisautoilukilometrejä. Netistä tilaaminen vapauttaa aikaa mieluisampiin puuhiin kuten perheen kanssa oleiluun tai harrastamiseen. Verkkokaupalla on myös käänteinen, ympäristön kannalta haitallisempi puolensa. Lähetyksistä palautetaan jopa 30 %, mikä lisää kuljetuksia ja sitä kautta päästöjä.

Ekovinkki 51/2018

Veronpalautukset rapsahtivat tileille ja joululahjaostokset ovat kiivaimmillaan. Ilmastokeskustelun vilkkaina aikoina kannattaa kuitenkin pohtia, miten oma ostokäyttäytyminen vaikuttaa hiilipäästöjen syntyyn. Jos maailman ilmastopäästöt pitää puolittaa vuoteen 2030 mennessä, tulee lahjalistojen puolittaminen aloittaa jo nyt.

Ekovinkki 50/2018

Ilmastonmuutos tuo uusia haasteita metsänhoitoon. Tuulet ja myrskyt voivat kaataa tai katkoa puita ja vaurioittaa juuristoa. Hyönteiset ja sienet aiheuttavat lisää vahinkoa vaurioituneeseen puuhun ja lämpenevä ilmasto voi tuoda uusia tuholaislajeja. Metsänomistajana voit varautua myrskytuhoihin monipuolistamalla metsien rakennetta ja lajistoa suunnitelmallisilla toimenpiteillä.

Ekovinkki 49/2018

Eläinlajien massasukupuutto näkyy otsikoissa, mutta harva on tietoinen, että sama uhkaa myös viljeltyjä kasvilajeja. Kolme neljäsosaa maailman ruoasta tulee 12 viljakasvista ja viidestä eläinlajista. Näistä lajeista kolme – riisi, vehnä ja maissi – muodostavat puolet ihmisten saatavista kaloreista. Viimeisen sadan vuoden aikana kolme neljäsosaa viljelykasvien geneettisestä monimuotoisuudesta on menetetty. Lajien kato lisää kasvien haavoittuvuutta ja uusien lajikkeiden kehittäminen vaikeutuu, kun saman lajin variaatioita on yhä vähemmän.