Ekovinkki 51/2018

Veronpalautukset rapsahtivat tileille ja joululahjaostokset ovat kiivaimmillaan. Ilmastokeskustelun vilkkaina aikoina kannattaa kuitenkin pohtia, miten oma ostokäyttäytyminen vaikuttaa hiilipäästöjen syntyyn. Jos maailman ilmastopäästöt pitää puolittaa vuoteen 2030 mennessä, tulee lahjalistojen puolittaminen aloittaa jo nyt.

Moni suhtautuu päästöjen vähentämiseen vähätellen ja vetoaa siihen, että vaikkapa ne kiinalaiset tai intialaiset tuottavat paljon enemmän päästöjä. Keskimääräisen suomalaisten henkilökohtaiset päästöt ovat EU:n komission laskelmien mukaan 10 070 kg hiilidioksidia vuodessa siinä missä kiinalaisen hiilijalanjälki painaa 7 600 kg ja intialaisen 1800 kg (vuonna 2014). Vähentämisen varaa on erityisesti meillä.

Jos tilaat tuotteita verkkokaupoista, tavarat ja tuotteet on suurella todennäköisyydellä valmistettu Aasian maissa. Tavarat tulevat meille, mutta päästöt valmistamisesta jäävät heidän kuormakseen – meidän tekimisillämme on merkitystä myös maailmanlaajuisesti.

Tärkeintä joululahjojen hankinnassa ei ole määrä vaan laatu. Aloita lahjalistan laatiminen karsimalla se mahdollisimman lyhyeksi. Lahjan ei tarvitse olla tavaraa, yhtä rakkaita ovat tarjottu apu kodin eri tarpeisiin, yhdessä oleminen tai retket lähiympäristössä. Meillä päin eivät korkeat hanget haittaa ulkoilua lähiluontoreiteillä, joten voit mainiosti pakata repun ja viedä perheesi tai ystäväsi eväsretkelle. Siitä riittää muistoja monelle tulevalle vuodelle.

Laadukas lahja kestää käyttöä vuodesta toiseen ja on korjattavissa. Omaa tavaramäärää saa vähennettyä, kun laittaa luetut kirjat kiertoon, perintökorut jälkipolville ja omien lasten puulelut lastenlapsille. Myös kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista löytyy apua joulun hankintoihin – esimerkiksi vanhat huonekalut ovat täyspuisina uhmanneet aikaa jo mummon nuoruudessa. Niiden kunnostamiseen voit käyttää ammattiapua, mutta myös uudistaa itse esimerkiksi kansalaisopiston kurssilla.

Ekovinkin laati Liisa Harjula Valoniasta