Ekovinkki 41/2018

Kotitalouksissa syntyy päivittäin valtavia määriä kierrätyskelpoista materiaalia, jonka matka päättyy usein sekajäteastiaan. Kodeista sekajäte päätyy Lounais-Suomen jätehuolto Oy:n alueella pitkälti energiakäyttöön eli poltettavaksi, mikä ei vielä ole jätteen kierrätystä.

Alueemme kotitalouksissa lajitellusta sekajätteestä jopa noin kolmasosa on biojätettä (Katajisto, Kaisa 2016). Vajaa viidennes on paperia, kartonkia ja pahvia. Nämä merkittävät jätejakeet olisivat hyödynnettävissä erilliskerättyinä tarkoituksenmukaisesti ja järkevästi. Meillä kuluttajilla on arjessamme jo loistavat puitteet kierrättää sen sijaan, että lihottaisimme sekajätepussia ja tuhlaisimme arvokasta raakamateriaalia. 

Biojäte oli selvästi suurin jae kotitalouksien jätteiden painosta. Omakotitalojen ja pienten taloyhtiöiden pihoille saa yleensä hyvin mahtumaan kompostorin tai parikin. Laitevaihtoehtoja ja kokoja riittää monenlaisiin tarpeisiin. Yli kymmenen huoneiston kiinteistöissä on oltava biojätteen erilliskeräys, joten eloperäisen aineksen kierrätykseen on kerrostaloissakin helppo osallistua.

Paperin ja kartongin kierrätykseen on olemassa hyvät keräyspisteet. Järjestä siis kotiin selkeät, kaikille tutut säilytyspaikat ja toimintatavat. Huuhtele nestekartonkipakkaukset esimerkiksi käsintiskauksen loppuvaiheessa ja kuivata ennen kierrätystä. Litistä pakkaukset pieneen tilaan kuljetuksen helpottamiseksi.

Uutena mahdollisuutena sekajätepussin keventämiseksi on yleistynyt muovipakkausten kierrättäminen. Likaiset muovituotteet tulee huuhtaista niin, ettei niistä aiheudu hajuhaittaa. Kun edellisten lisäksi muistat lasin, metallin ja vaarallisten jätteiden kierrätyksen, niin sekajätepussi on jo hyvinkin keveä ja kiertotalous kiittää.

Vinkin laati Jarkko Leka Valoniasta