Ekovinkki 40/2018

Monella meistä on kotonaan kirjoja, jotka ovat tulleet itselle tarpeettomiksi. Perinteisesti kirjoja on kierrätetty antikvariaattien kautta, mutta ylitarjonnan vuoksi nämä vastaanottavat kirjoja enää hyvin harkiten. Myös kirjastot ovat kiinnostuneita lähinnä harvinaisuuksista. Lähiseudun kouluihin, päiväkoteihin tai palvelutaloihin voi toki tarjota kirjoja, mutta suurten lahjoitusmäärien ja rajallisten säilytystilojen vuoksi niitä ei välttämättä voida ottaa vastaan.

Etenkin suurista määristä eroon hankkiutuminen voikin tuntua haastavalta. Mikäli itsellesi tarpeettomat kirjat eivät kuitenkaan ole vielä elinkaarensa päässä, on niiden kierrätykseen ja uusiokäyttöön tarjolla monia keinoja, jotka kannattaa hyödyntää ennen kirjan heittämistä sekajätteeseen.

Hyväntekeväisyyskirpputorit kuten SPR:n Kontti ottavat vastaan kirjalahjoituksia. Kirjakierrätyshyllyjä on viime vuosina ilmestynyt esimerkiksi moniin kirjastoihin ja kahviloihin. Niihin voi jättää kirjojaan muiden löydettäviksi, ja samalla löytää jotain uutta itsellekin. Mikäli päätät myydä kirjasi eteenpäin kirpputorilla, ole realistinen hinnoittelussa.

Bookcrossing on hauska, yhteisöllinen keino laittaa yksittäiset kirjat kiertoon. Rekisteröidy Bookcrossing-sivustolle ja jätä bookcrossing-koodilliset kirjasi muiden löydettäväksi. Kirjojen matkaa voit seurata nettisivustolta.

Elinkaarensa päässä olevien kirjojen sivut voi hyödyntää vaikkapa askertelumateriaalina. Sivut käyvät myös sytykkeiksi, mutta muista, että kansia ei saa itse polttaa myrkyllisten aineiden takia. Kun kirjan hävittäminen tulee lopulta ajankohtaiseksi, hävitä sivut paperinkierrätyksessä ja kannet energiajätteen mukana. Paperinkeräys Oy ottaa vastaan suureriä, jolloin kansia ei tarvitse erottaa käsityönä.

Vinkin laati Johanna Junnila Valoniasta