Ekovinkki 39/2018

Kala on erinomainen proteiinien, D-vitamiinin, omega-3-rasvahappojen ja kivennäisaineiden lähde. Suositusten mukaan kalaa tulisikin syödä ainakin kahdesti viikossa. On kuitenkin tärkeää kiinnittää huomiota siihen, mitä kaloja lautaselleen valitsee. Ympäristömyönteisen ruokavalion osaksi sopivat erityisen hyvin kotimaiset pienet parvikalat, silakka ja muikku. Kestävästi pyydetyistä parvikaloista saatava proteiini voi olla jopa kasviperäisiä proteiinilähteitä ympäristöystävällisempää.

Silakan ja muikun pyynti on Suomessa ekologisesti kestävällä pohjalla. Suomalaisesta silakasta valmistetaan nykyään myös kalanrehua, joka tarjoaa mahdollisuuden kalankasvatuksen omavaraisuuden kasvattamiseen ja Itämeren ravinteiden sisäiseen kierrättämiseen.

Suomalaiselle Itämeren silakalle onkin hiljattain myönnetty MSC-sertifikaatti. Marine Stewardship Council (MSC) hallinnoi maailman johtavaa ympäristömerkintäohjelmaa vastuulliselle kalastukselle ja kalatuotteiden jäljitettävyydelle. Se on myös merkittävä kestävän kalastuksen ja vastuullisten toimitusketjujen edistäjä.

Kiinnitä siis aina kalatiskillä asioidessasi huomiota MSC-merkintään. Ensimmäisiä MSC-merkittyjä silakoita on odotettavissa kauppoihin kuluvan syksyn aikana. Evira on suosittanut yli 17cm pitkien silakoiden syöntikertojen rajoittamista, mutta sitä pienempiä silakoita voit syödä huoletta useamminkin.

Silakan kalastusta voit tehdä myös omatoimisesti – silakanlitkaus on Suomessa maksuton jokamiehenoikeus. Silakkalitka on helppo valmistaa itse kiinnittämällä siiman päähän paino ja solmimalla siiman varteen painon yläpuolelle viidestä kahdeksaan kirkasta hopean- tai kullanvärisistä pientä koukkua noin kymmenen sentin välein. Lisäksi tarvitset vavan, kelan ja ämpärin kaloille.

Vinkin laati Jussi Aaltonen Valoniasta