Ekovinkki 38/2018

Kiristyvät energiatehokkuusvaatimukset poistivat halogeenikohdelamput markkinoilta kaksi vuotta sitten. Syyskuun 2018 alusta myös ympärisäteilevien halogeenilamppujen valmistus ja markkinoille tuominen on kielletty. Vanhat varastot saa myydä pois, mutta halogeenilamput ovat nyt historiaa. Jos kotonasi on vielä halogeenilamppuja, vaihda ne ledeiksi. Vanhat halogeenilamput kuuluvat sekajätteeseen.

Ledilamput ovat pitkäikäisiä ja energiatehokkaita. Ne syttyvät välittömästi, eivätkä sisällä elohopeaa. Valikoimista löytyy sopiva ledi lähes jokaiseen käyttökohteeseen: yleis-, kohde- ja korostusvalaistukseen sekä ulkovalaistukseen. Vaikka ledi on muita lampputyyppejä kalliimpi hankinta, se on usein kokonaiskustannuksiltaan edullisin. Kun vaihdat kotona kymmenen kohdelamppua halogeeneista ledeiksi, säästät käyttöiän aikana jopa 500 euroa.

Vaikka ympärisäteileviä halogeenilamppuja ei enää saa, on tilalle löydettävissä korvaava lamppu. Läpinäkyvä ledilamppu on nimeltään lanka-, liuska-, rima- tai filamenttiledi. Ne muistuttavat vanhaa hehkulamppua ja sopivat hyvin vanhoihin valaisimiin, esimerkiksi kristallivalaisimeen. Läpinäkyvät ledit antavat valoa tasaisesti joka suuntaan ja ovat kooltaan tutun hehkulampun kaltaisia.

Kun valitset lamppua, tarkista ensin valaisimeen sopiva kanta. Mieti, sopiiko valaisimeen paremmin spottimaisesti valoa antava vai hehkulampputyylisesti ympärisäteilevä ledi ja hanki tarpeen mukaan himmennettävä malli. Pienemmän sähkölaskun saat valitsemalla lampun, jonka energiatehokkuusluokka on vähintään A+. Hyvälaatuisen lampun käyttöikä on 25 000 tuntia ja se kestää 50 000 sytytyskertaa. Palautta käytetty ledilamppu joko SER-keräyspisteeseen tai myymälään, jonka valikoimiin lamput sisältyvät.

Vinkin laati Liisa Harjula Valoniasta