Ekovinkki 37/2018

Ruoka on meille elintärkeää eikä sitä soisikaan menevän hukkaan. Silti ruokahävikkiä syntyy maailmassa vuosittain yli miljardi tonnia ja pelkästään suomalaisten kotitalouksien vuosittainen ruokahävikki vastaa 7800 kuorma-autollista ruokaa. Onneksi ruokahävikkiin on alettu kiinnittää huomiota sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

YK ja EU ovat asettaneet tavoitteeksi puolittaa ruokahävikin määrän vuoteen 2030 mennessä ja Varsinais-Suomi on ottanut haasteen vastaan. Luonnonvarakeskuksen toimesta alueelle ollaan laatimassa toimenpidesuunnitelmaa ja tavoitteita ruokahävikin vähentämiseksi koko elintarvikeketjussa, aina ruoantuotannosta kauppoihin ja kotitalouksiin. 

Valtakunnallista hävikkiviikkoa vietetään 10.–16. syyskuuta. Tämän vuoden teema on yhteisöllisyys. Se onkin keskeistä ruokahävikin vähentämisessä, sillä hävikkiongelman ratkaisemisessa tarvitaan jokaisen panosta. Hävikkiviikko on hyvä hetki tarkkailla oman taloutensa ruokahävikkiä ja osallistua tietouden levittämiseen.

Hävikkiä voit vähentää suunnittelemalla ostoksesi ajatuksella, välttämällä heräteostoksia ja käyttämällä vanhenevat tuotteet ajoissa. Hävikkiviikon kampanjasivuilta (www.havikkiviikko.fi) löydät ideoita sekä materiaaleja käyttöön ja jaettavaksi. Jaa sosiaalisessa mediassa vaikkapa hyvä jämäruokaa hyödyntävä resepti.

Käynnistä työpaikan kahvihuoneessa kampanja hävikkikahvin vähentämiseksi, sillä yhden 2,5 desilitran kahvimukillisen tuotantoon käytetään peräti 280 litraa vettä. Työpaikoilla voi levittää hävikkitietoutta myös esimerkiksi julistein. Kuinka moni tietää, että joka kymmenes ostamamme hedelmä tai vihannes päätyy roskiin, tai että globaalisti tuotetuista maitotuotteista ja kananmunista peräti 20 prosenttia jää käyttämättä? Osta siis vain tarpeeseen ja syö, mitä ostat.

Vinkin laati Jaana Itälä-Laine Valoniasta