Ekovinkki 34/2018

Lomakauden jälkeen on hyvä hetki kiinnittää kotona huomiota keittiön kodinkoneisiin. Jos astiat ovat konepesun jälkeen laikukkaita, liesituuletin ei poista käryjä ja kahvinkeitin aivastelee, on aika tehdä koneiden puhdistus.

Astianpesukone on yksi käytetyimmistä kodinkoneista, joten puhdistuskierros on hyvä aloittaa siitä. Kalkkisaostumat heikentävät astianpesukoneen tehokkuutta ja käyttöikää. Tarkista käyttöohjeesta, millaisia puhdistusaineita voit käyttää kalkinpoistoon. Pese koneet tyhjänä kuumimmalla ohjelmalla ja käytä pesuaineen sijasta sitruunahappoa tai käyttöohjeessa mainittua puhdistusainetta. Sitruunahappoa saat apteekista ja annosteluohjeet ovat pussin kyljessä. Voit käyttää puhdistukseen myös etikkaa, jos käyttöohje sen sallii. Pysäytä kone huuhteluvaiheen jälkeen ennen kuivausvaihetta, jotta puhdistuksessa irronneet sakat eivät kiinnity takaisin koneen pintoihin. Käsittelyn jälkeen voit puhdistaa koneen käyttämällä normaalia pesuohjelmaa ja tavallista konetiskiainetta. Puhdista koneen roskasihti ja myös suihkuvarret käyttöohjeen mukaisesti.

Sillä aikaa, kun astianpesukone pesee itseään, voit puhdistaa myös kahvinkeittimen sitruunahapolla tai keittimen omalla puhdistusaineella. Samalla vaivalla puhdistat vedenkeittimen.

Pyyhi liesi jokaisen käyttökerran jälkeen kostealla sienellä ja miedolla käsitiskiaineella ja kuivaa se hyvin puhdistuksen jälkeen. Vältä puhdistuksessa karkeita välineitä kuten karhunkieltä ja varo naarmuttamasta pintaa hankaavilla puhdistusaineilla. Valurautalieden pintaa voi puhdistaa kostutetulla sokeripalalla.

Liesituulettimen puhdistus aloitetaan rasvasuodattimesta. Tarkista käyttöohjeesta, onko rasvasuodatin pestävissä vai pitääkö se vaihtaa kokonaan uuteen. Metallinen rasvasuodatin pestään yleensä kuumassa vedessä pehmeällä harjalla ja astianpesuaineella. Jotkut rasvasuodattimet on mahdollista pestä myös astianpesukoneessa. Kertakäyttöiset rasvasuodattimet, joita ei voi pestä, on yleensä tehty kuitukankaasta. Liesituulettimen ulkopinnan puhdistuksessa voit käyttää ikkunanpesuainetta ja mikrokuituliinaa.

Kun olet saanut koneet ja laitteet puhdistettua, keitä itsellesi kahvit, istu alas ja nauti työn tuloksista.

Vinkin laati Liisa Harjula Valoniasta