Ekovinkki 44/2017

Talvikausi kolkuttaa jo ovella ja monen syysrutiineihin kuuluu polkupyörän taluttaminen talviunille varaston perukoille. Oikeilla varusteilla fillarointi sujuu kuitenkin mainiosti myös talvisilla keleillä. Oheisten vinkkien avulla voit jatkaa terveyttä edistävää arkipyöräilyä vaivatta ympäri vuoden.

Talvikaudella pyörän perusvarustukseen kuuluu etu- ja takavalo, heijastimet, nastarenkaat ja toimivat jarrut. Lamppua hankkiessasi huomioi, että pakkanen voi kuluttaa akkua nopeammin. Tarpeeksi leveä roiskesuoja suojaa vaatteita suolalta ja sohjolta. Suola voi myös talven mittaan syövyttää pyörän metalliosia, joten hyvä tapa on puhdistaa pyörä tasaisin väliajoin. Kuivata pyörä mahdollisuuksien mukaan aina sisätiloissa.

Tarkista pyörän kunto ja huolla se tarvittaessa jo ennen talvikelejä. Aja uudet nastarenkaat sisään hyvissä ajoin, jotta nastat pysyvät paikoillaan liukkailla keleillä. Mikäli pyörän omatoiminen huolto osoittautuu haastavaksi, käänny lähimmän pyöräliikkeen puoleen ja huollata fillari ammattilaisella talvi-iskuun.

Varusta itsesi talvikeleihin erityisesti hyvällä kypärällä, lämpimillä käsineillä ja jalkineilla, lämpötilan mukaisella kerrospukeutumisella sekä riittävällä määrällä heijastimia. Hanki kypärän alle tuulta pitävä kypärämyssy ja tarpeen vaatiessa naamio suojaamaan kasvoja kylmältä viimalta. Lukkosulaa on hyvä pitää mukana ikävien yllätysten varalta.

Voit osaltasi lisätä liikenneturvallisuutta ennen kaikkea ennakoimalla: talvisilla keleillä matka-aikaan kannattaa varata muutama lisäminuutti. Hyvin varustautuneena satulassa voi nauttia raikkaasta kelistä ja kohentaa kuntoa sekä mielialaa polkimilla ympäri vuoden.

Vinkin laati Mikko Koskinen Valoniasta