Ekovinkki 41/2017

Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikka on annettu eduskunnalle käsiteltäväksi. Yhtenä kansalaisia koskevana seikkana mainitaan puun pienpoltosta muodostuva musta hiili ja sen ilmasto- ja terveysvaikutukset. Sinä voit vaikuttaa päästöjen määrään polttamalla puuta puhtaasti.

Aloita tulisijan käyttö poistamalla vanhat tuhkat ja tarkista veto. Käytä polttamiseen kuivia, ylivuotisia puita ja tuo puita sisälle useamman päivän tarpeeseen. Kuivan puun päästöt ovat vähäisempiä kuin kostean ja lämpöarvokin on suurempi.

Käytä ensimmäiseen pesälliseen pieniä, halkaisijaltaan noin viiden sentin polttopuita. Täytä pesä noin puolilleen ja lado puut väljästi vaakatasoon niin, että ilma pääsee kiertämään niiden välistä. Laita sytykkeet päällimmäisiksi ja sytytä puut aina päältä. Alta sytyttäessä syntyy haitallisia kaasuja ja pienhiukkasia, joita pitää välttää.

Lisää puita vähitellen vasta sitten, kun entiset ovat palaneet lähes hiillokselle ja liekit ovat laskeutuneet. Toiseen pesälliseen voit varata isompia polttopuita, jotka ovat halkaisijaltaan noin 10 senttiä. Jätä tulipesään vapaata tilaa noin kolmasosa tulipesän korkeudesta.

Poltettuasi riittävän määrän puita huolehdi, että kaikki kekäleet palavat loppuun. Voit siirtää kekäleet yhteen kasaan, mutta älä hakkaa niitä. Tuhkan sekaan putoavat kekäleet jäävät savuamaan ja aiheuttavat lisää päästöjä. Sulje tulisijan pellit vasta kun hiillos on palanut loppuun.

Polton puhtauden saa selville parhaiten tarkkailemalla piipusta tulevan savun väriä. Musta tai keltainen savu kertovat isoista päästöistä. Valkoinen savu johtuu palamisen yhteydessä haihtuvasta kosteudesta ja on vaaratonta. Mitä nopeammin savun väri muuttuu vaaleaksi, sitä parempi päästöjen vähentämisen kannalta.

Vinkin laati Liisa Harjula Valoniasta