Valonian Ekovinkki 52/2016

Joulun jälkeen moni meistä on lopen kyllästynyt jouluruokiin. Niitä on syöty pitkin joulukuuta pikkujouluista joulun välipäiviin saakka. Malta kuitenkin hetki ja tuunaa jouluruoista uudet herkut alkavaan vuoteen. Tässä muutamia ehdotuksia.

Oivaa kasviskiusausta saa ilman pilkkomisen vaivaa paistamalla rosollin uunissa esimerkiksi vuohen- tai homejuustolla höystettynä. Muutkin laatikot ovat tuunattuina erittäin sopivaa ruokaa tammikuun härkäviikoille. Lapsuudessani herkkuruokaani mummulassa oli maksalaatikko ja keitinperunat maito-voi-sipulikastikkeella.

Kinkun lopuista saa aikaan herkullista juustoista keittoa pilkkomalla kinkun pieniksi palasiksi ja käyttämällä keittoon runsaasti sulatejuustoa. Tuloksena on täyteläinen keitto, jonka päälle voi ripotella joululeivistä kuivatettuja krutonkeja.

Kinkku sekä meren antimet sopivat pilkottuina voileipäkakun täytteisiin. Jos on jäänyt mätiä, kannattaa kalakakku kruunata sillä ja käyttää kalaa täytteisiin. Juustot voi myös käyttää raasteena tai tuorejuuston loput sellaisenaan. Täytteisiin uppoaa vihanneksia esimerkiksi pienen pieniksi paloiksi leikattua paprikaa ja suolakurkkua tillillä maustettuna. Mätitahnaa, maksapasteijaa tai muita tahnoja voi sivellä joko kakun päälle tai kerrosten väliin. Kylmänä tarjottavien herkkujen raaka-aineissa täytyy muistaa kuitenkin katkeamaton kylmäketju ja tuotekohtainen säilyvyys.

Jälkiruoissa keksit ja piparit sopivat murusina juustokakkujen pohjiin ja maustamattomat sekä makeat tuorejuustot niiden täytteisiin. Joulun suklaa- ja toffeekaramellit taas voi sulattaa kermaan ja vatkata seoksesta täytettä vaikka laskiaispulliin.

Vinkin kirjoitti Paula Väisänen Valoniasta