Ekovinkki 51/2016

Joulun tuloon liittyy jännitystä, odotusta ja lahjojen mietintää. Mitä antaa läheisille, joilla on jo kaikkea? Mitä jos antaisit tänä vuonna lahjaksi aikaa ja yhdessäoloa ja osoittaisit lahjojen muodossa olevat muistamiset niille, jotka sitä eniten kaipaavat. Niin kutsuttu Toisenlainen Lahja on kehitysmaihin suunnattu lahjoitus, jolla kohdemaassa voidaan kustantaa esimerkiksi opetusta tai eloa helpottavaa välineistöä.

Vuonna 2016 maapallon ylikulutuspäivä oli 8. elokuuta, lähes viikkoa aikaisemmin kuin edellisenä vuonna. Ylikulutuspäivänä ihmiset ovat kuluttaneet loppuun maapallon sinä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat. Aikaa siihen, jolloin luonnonvarojemme kulutus oli tasapainossa luonnon uusiutumiskyvyn kanssa, on kulunut yli 40 vuotta. Tällä hetkellä kulutamme 1,6-kertaisesti maapallon luonnonvarat vuosittain. Rajallinen maapallomme ei kestä ylikuluttamista loputtomiin. Elämämme on riippuvainen terveistä ja hyvinvoivista ekosysteemipalveluista - luonnon tarjoamasta ruuasta, vedestä, energiasta ja muista raaka-aineista.

Kestävän kehityksen tavoitteet hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa syyskuussa 2015.  Niiden päämääränä on tehdä maailmasta parempi paikka asua ja elää. Tavoitteissa huomioidaan samanaikaisesti ympäristö, ihmiset, ihmisoikeudet sekä talous. Tavoitteiden toteuttaminen kuuluu meille kaikille: valtioille, kunnille, yrityksille, kouluille, sinulle ja minulle. Kaikki tavoitteet ovat tärkeitä ja linkittyvät toisiinsa. Yhtä tavoitetta ei voi saavuttaa ilman toista.

Toisenlainen lahja antaa meille mahdollisuuden osallistua kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamiseen ja luonnonvarojen käytön vähentämiseen. Lisätietoa löydät osoitteista: www.toisenlainenlahja.fi ja www.worldvision.fi.

Vinkin laati Jaana Itälä-Laine Valoniasta