Ekovinkki 50/2016

Monet ostavat läheisilleen joululahjaksi kosmetiikkaa. Voisitko vaihtaa tänä vuonna ostoksesi luonnonkosmetiikaksi?

Kosmetiikkatuotteet ovat suorassa kosketuksessa kehoomme ja käyttämällämme kosmetiikalla on myös vaikutusta ympäristöömme. Tähän liittyy muun muassa keskustelu mikromuoveista, joita kosmetiikkateollisuus käyttää esimerkiksi ihon kuorintaan tarkoitetuissa tuotteissa. Mikrokokoisia hiukkasia ei pystytä kokonaan suodattamaan jätevesistä, joten muovia päätyy vesistöihin. 

Luonnonkosmetiikan käyttäminen on ympäristön sekä ihmisen hyvinvointia edistävä teko. Pro luonnonkosmetiikka ry on koonnut osoitteeseen www.luonnonkosmetiikka.fi Suomessa valmistettuja ja maahantuotuja luonnonkosmetiikkamerkkejä. Pro luonnonkosmetiikka ry:n jäsenet edustavat joko kansainvälisen sertifikaatin saaneita tuotemerkkejä tai suomalaisia luonnonkosmetiikkamerkkejä, joiden valmistusaineluettelon on tarkastanut ja hyväksynyt riippumaton asiantuntija.

Luonnonkosmetiikan valmistuksessa suositaan luonnonmukaisia raaka-aineita, joiden alkuperä on pystyttävä jäljittämään. Kiellettyä on muun muassa uhanalaisten kasvien käyttö, geenimuunneltujen raaka-aineiden, synteettisten hajusteiden, öljyjen, rasvojen ja väriaineiden käyttö, silikonien, mineraaliöljyjen, eläinrasvojen sekä -proteiinien käyttö. 

Luonnonkosmetiikan käyttäjä ei altistu synteettisille kemikaaleille ja tuotteiden raaka-aineiden hankinnassa, tuotannossa sekä itse tuotteiden valmistuksessa ympäristöön kohdistuvat haitat on minimoitu. Luonnonkosmetiikan periaatteiden mukaisten tuotteiden valmistuksessa tavoitteena on syntyvän jätteen sekä kuluvan energian ja veden määrien jatkuva pienentäminen. Valmiin tuotteen on oltava mahdollisimman nopeasti biohajoava. Luonnonkosmetiikassa eläinkokeet ovat aina kiellettyjä.

Konkreettinen apu kosmetiikkakaupoille mentäessä on suomalainen mobiilisovellus CosmEthics, joka auttaa tunnistamaan kosmetiikan ainesosia. Älypuhelinsovellus skannaa tuotteen viivakoodin ja hälyttää ei-toivotuista raaka-aineista. Käyttäjä itse määrittelee ne ainesosat, joita haluaa välttää.

Pohdinta kannattaa kuitenkin aina aloittaa miettimällä, että voisiko kosmetiikan kulutusta kokonaisuudessaan vähentää. Ostamatta jättäminen on aina paras ympäristöteko.

 

Vinkin laati Anni Lahtela Valoniasta