Ekovinkki 48/2016

Ulkovalojen energiatehokkuuteen vaikuttavat valaisimien määrä ja sijoittelu, valaistuksen ohjaus päälle ja pois sekä käyttämäsi lampputyyppi. Samalla on hyvä pitää mielessä sähköturvallisuus. Kiinteästi asennettavien sähkölaitteiden asennustyön saa tehdä ainoastaan oikeudet omaava sähköasentaja.

Pihan valaistuksen perustan luot kulkureittien ja sisäänkäyntien valaistuksella. Valot eivät häikäise kun valaisimet ovat rakenteeltaan sellaisia, että valo suuntautuu pääsääntöisesti alaspäin. Kun valopisteitä on lisäksi useampia näet paremmin kaikki kulkureittisi huomioitavat paikat.

Aiemmin ulkovalot laitettiin päälle ja pois kytkimellä – ulkovalot olivat pimeänä kotiin tullessa tai ne paloivat aina. Nykyisin on valittavana hämäräkytkimiä, liiketunnistimia sekä ohjauskelloja. Uusimpana keinona on älylaitteella ohjattava automatiikka, jonka avulla voit säätää kotisi lämpötilaa ja valaistusta vaikka olisit matkoilla. On järkevää miettiä, mitä ohjausta käytät missäkin kohteessa. Kulkureittien ja sisäänkäynnin valaistuksen ohjaukseen kannattaa käyttää ainakin hämäräkytkintä. Sen avulla valaiset pihaasi vain sen ajan kun on liian pimeää turvalliseen liikkumiseen. Kun käytät hämäräkytkimen lisäksi liiketunnistinta, vähenee valojen päällä oloaika ja myös sähkön kulutus.

Energiatehokkaat ledilamput toimivat umpinaisissa ulkovaloissa erinomaisesti. Lisäksi ledilamppujen elinikä on varsinkin kylmässä moninkertainen muihin lamppuihin verrattuna. Mikäli olet hankkinut energiansäästölamppuja varastoon, pystyt käyttämään niitä myös ulkona. Huomaathan, että lamppu tarvitsee umpinaisen valaisimen ja se kirkastuu pakkasella hitaasti.  Energiatehokkuudessa se häviää ledeille vain hiukan.

Vinkin laati Päivi Rae Turku Energiasta