Ekovinkki 47/2016

Osana Euroopan unionin kiertotalouspyrkimyksiä huomiota kiinnitetään tulevina vuosina myös elektroniikan ja kodinkoneiden kestämättömään kertakäyttökulttuuriin, jossa on halvempaa ja helpompaa ostaa uusi laite kuin huoltaa viallista. Unioni haluaa tulevaisuuden laitteista kestäviä, korjattavia ja kierrätettäviä. Komissio antaa joulukuussa asiasta ehdotuksen, jota lähdetään jäsenmaissa käsittelemään tuoteryhmä kerrallaan.

Nykyisin esimerkiksi kodinkoneissa kiinnitetään huomiota lähinnä sähkönkulutukseen, mutta jatkossa vaatimukset koskevat muun muassa käyttöikää, korjattavuutta sekä sitä, kuinka hyvin eri osat ovat irrotettavissa sekä materiaalit kierrätettävissä.

YK:n yliopiston (UNU) vuonna 2014 tehdyn raportin arvio vuoden 2016 tuotetun elektroniikkajätteen määrästä on 45,7 miljoonaa tonnia. Vuonna 2014 tuotetusta elektroniikkajätteestä kierrätettiin vain 6,5 miljoonaa tonnia.

Kuluttajien ulottuville uudenlaisten vaatimusten alaiset tuotteet saapuvat vasta 2020-luvulla. Miten toimia sillä välin? Käytä jokaisen ostoksen ja laitehankinnan kohdalla aikaa tuotetietojen ja ominaisuuksien vertailuun. Tutustu takuuehtoihin ja pohdi hinta-laatusuhdetta kyseisen tuoteryhmän osalta, oli kyseessä sitten kodinkone- tai tekstiilihankinta. Ja muista kysymys, josta jokaisen hankinnan suunnittelun tulisi alkaa: tarvitsenko tätä oikeasti ja jos kyllä, niin tarvitseeko minun omistaa se itse?

Vinkin laati Anni Lahtela Valoniasta