Ekovinkki 46/2016

Nyt on pyöräilijöidenkin aika kaivaa kaapista talvivarusteet, jotta fillaria ei tarvitse turhaan kiikuttaa varastoon talvikelien saavuttua. Pyöräilykautta voi hyvin jatkaa myös kylmimmän vuodenaikamme yli, kunhan varustus on kunnossa.

Talvipyöräilyn perusvarustuksessa on hyvä huomioida erityisesti etu-ja takavalo, heijastimet, nastarenkaat ja toimivat jarrut. Mikäli fillaria ei ole toviin huollettu, kannattaa ennen talviajoa pyörä käyttää ammattilaisen tarkastuksessa. Ennen pyörän satulaan hyppäämistä kannattaa muistaa talvikauden pukeutumiskoodi: hyvä kypärä, lämpimät käsineet ja jalkineet sekä lämpötilan huomioiva kerrospukeutuminen. Pakkasen purressa hyvä lisä on myös kypärän alla lämmittävä myssy ja kasvoja suojaava pyöräilynaamio. Lisäksi ennakoiva ajo on hyvä ohje myös pyöräilijälle. Talvisäällä matka-aikaan kannattaakin varata muutama minuutti ekstraa.

Arkiliikunnasta voi siis nauttia ja kuntoaan kohottaa pyörän selässä läpi talven. Samalla satulassa välttää autoilijan murheet kuten esimerkiksi tuulilasin putsaamisen ja aamuruuhkat. Taitetaan talvi polkien!

Ekovinkin laati Mikko Koskinen Valoniasta