Ekovinkki 45/2016

Talvi on saapunut ja viimeistään nyt on aika huoltaa auto kylmän vuodenajan varalle. Aloita pesemällä auto sekä sisältä että ulkoa. Säännöllinen pesu auttaa pitämään maalipinnat hyvässä kunnossa, eivätkä suola ja loska vahingoita niin paljon auton maalipintaa. Etenkin ikkunoiden pesu on tärkeää hyvän näkyvyyden takaamiseksi.

Tarkista myös, missä kunnossa auton vahaus on. Auton huollon ympäristöystävällisyyttä voit lisätä käyttämällä Joutsenmerkittyjä pesu- ja puhdistusaineita. Valmistaudu pakkasaamuihin vaihtamalla lasinpesuneste pakkasenkestävään. Tarkista samalla tuulilasinpyyhkijöiden kunto ja vaihda ne tarvittaessa uusiin. Vaihda tarpeen vaatiessa myös lumiharja ja jääraappa uusiin, sillä likaisilla tai rikkinäisillä välineillä naarmutat lasi- ja maalipintoja.

Talvirenkaat voi vaihtaa heti, kun yöpakkaset alkavat. Ennen renkaiden vaihtoa tarkista rengaspaineet ja kulutuspinnat kaikista renkaista. Kun renkaissa on oikea ilmanpaine, niiden vierintävastus on pienempi ja polttoaineen kulutus vähenee.

Moottorin esilämmityksen voit aloittaa kun lämpötila on nollan ja viiden asteen välillä. Puoli tuntia riittää alkuun. Pakkasen kiristyessä lämmitysaikaa voi lisätä, mutta ei kuitenkaan kahta tuntia pidemmäksi. Säteilylämmittimellä suositus on alle kolme tuntia. Jos käytät polttoainelämmitintä, autolla kannattaa ajaa yhtä kauan kuin sitä on lämmittänyt, koska lämmittäminen kuluttaa auton akkua.

Vinkin laati Liisa Harjula Valoniasta