Ekovinkki 43/2016

Toistaiseksi syksy on ollut kuiva ja vähäsateinen, joten vielä on hyvää aikaa varmistaa esimerkiksi mökkipihan kaivon kunto ennen syysmyrskyjen tuloa. Pohjavesivarantojen tilanne vaihtelee luonnollisesti vuoden aikana ja syyssateet täyttävät kesällä huvenneita varoja. Syystoimien avulla voit varmistaa, että kaivo pysyy kunnossa läpi syysmyrskyjen ja tulevan talven.

Tärkeää on pitää huoli, ettei kaivoon pääse mitään ylimääräistä pilaamaan veden laatua. Kaivon hyvät tiivisteet sekä riittävä pengerrys kaivon ympärillä suojaavat tulvavesiltä. Varmista myös, ettei puiden juuristo vahingoita kaivon rakenteita ja harjaa maatuva aines pois kaivon kannelta. Katso, että kaivon kansi on hyvässä kunnossa, tiivis ja kunnolla paikoillaan. Betoninen tai metallinen kansi kestää käytössä usein pidempään kuin puinen. Talvella on vaarana, että huonokuntoinen kansi putoaa kaivoon painavan lumen takia ja vuotava kansi päästää helposti myös likaavia sade- ja sulamisvesiä kaivoon.

Syksyllä pienet eläimet hakeutuvat mielellään lämpimiin paikkoihin, kuten kaivoihin. Kaivon tuuletusaukko on syytä varustaa tiheällä metalliverkolla, jotta oravat tai hiiret eivät pääse sitä kautta kiipeämään kaivoon. Muista myös aina vettä käyttäessäsi tarkkailla laatua: haju- ja makumuutokset kertovat helposti häiriöistä. Kaikki muutokset eivät kuitenkaan muuta veden hajua tai makua ja siksi kaivoveden laatu tulisi tarkistuttaa säännöllisesti.

Vinkin laati Kirsi Ahonen Valoniasta