Ekovinkki 41/2016

Yöt kylmenevät vääjäämättä ja asunnoissa on aika aloittaa lämmityksen syystyöt. Aloita tarkistamalla ja puhdistamalla ikkunoiden ja ovien tiivisteet. Vaihda tarvittaessa rikkinäiset tiiviisteet uusiin. Näin saat vähennettyä vedon tunnetta ja ikkuna- ja ovirakenteet pysyvät pitempään kunnossa.

Seuraavaksi tarkista pattereiden ja termostaattien toiminta. Jos patterissa vain yläosa on lämmin, patteriventtiili toimii oikein. Lämpöpatteri tuntuu joskus kylmältä, varsinkin jos ulkolämpötila on yli 12 astetta. Jos asut omakotitalossa, varmista että patterijärjestelmässä on riittävä vedenpaine. Tarkistuksen jälkeen säädä lämpötilat. Varastoon, eteiseen ja autotalliin riittää matalampi lämpötila kuin oleskelutiloihin. Suositeltava sisälämpötila lämmityskaudella on 20–22 astetta.

Mikäli sinulla on ilmalämpöpumppu, puhdista suodatin lämmityskauden alussa ja mielellään joka kuukausi. Näin varmistat, että saat laitteesta parhaan mahdollisen tehon ja hyötysuhteen sekä ilmanlaatu pysyy mahdollisimman hyvänä.

Tarkistus- ja huoltokierroksen lopuksi tarkista mahdollisen lämminvesivaraajasi lämpötila. Suositeltu käyttöveden lämpötila on +55–60 astetta. Mitä kuumemmaksi lämmität veden, sitä enemmän energiaa kuluu lämmittämiseen.

Vietämme parhaillaan valtakunnallista Energiansäästöviikkoa (10.–16.10.2016). Osallistu sinäkin ja tutustu toimintavinkkeihin osoitteessa www.energiansaastoviikko.fi/kampanja-apu

Vinkin laati Liisa Harjula Valoniasta