Valonian ekovinkki 40/2016

Kotitalouksissa erityisesti lämpimän veden käyttö on varsinainen energiasyöppö, sillä veden lämmittämiseen kuluu jopa viidennes asunnon energiankulutuksesta. 40 prosenttia kotitalouksien vedenkulutuksesta on lämmintä vettä.

Vedenkulutuksessa energiaa kuluu myös raakaveden hankintaan, puhdistukseen ja pumppaukseen sekä jäteveden käsittelyyn. Turha vedellä lutraaminen kotona on siis suoranaista energiantuhlausta, kun vaikkapa hampaidenpesun yhteydessä hanasta suoraan viemäriin valuva vesi kuormittaa vesilaitosta sekä jätevesilaitosta.

Jokainen suomalainen kuluttaa keskimäärin 155 litraa vettä vuorokaudessa, mutta vaihteluväli on todella suuri: 90–270 litraa vuorokaudessa. Järkevöittämällä omaa vedenkulutustasi voit helposti vähentää omaa keskikulutusta. Vaikutukset näkyvät niin energiankulutuksessa kuin vesilaskussakin ja kukkaro sekä ympäristö kiittävät. Omaa kulutusta on helppo seurata vesimittarin avulla. Asuntokohtaisen vesimittarin käyttöönotto onkin ollut parhaiten toimiva kannustin veden säästämiseksi.

Tiedostamalla oman vedenkulutuksesi kompastuskivet sinun on helppo ryhtyä vedensäästötalkoisiin. Vältä siis veden turhaa valuttamista tiskatessa, hampaita pestessä ja suihkussa saippuoinnin aikana. Pese täysiä koneellisia tiskejä ja pyykkejä ja suosi lyhyitä ohjelmia ja matalia pesulämpötiloja. Pidä huoli vesikalusteiden kunnosta ja vaihda vuotavat hanat välittömästi vuodon ilmettyä. Omakotitalossa tai kiinteistössä, jossa on huoneistokohtainen vesimittari, vedentulon voi katkaista pääsulkuventtiilistä esimerkiksi loman ajaksi.

Jokavuotista valtakunnallista energiansäästöviikkoa vietetään viikolla 41, jolloin on erityisen hyvä hetki kiinnittää huomio energiankulutukseen kotona. Vedensäästövinkkejä löydät energiasäästöviikon nettisivuilta www.energiansaastoviikko.fi.

Vinkin laati Kirsi Ahonen Valoniasta