Ekovinkki 38/2016

Tunnetko itsesi voimattomaksi ympäristökriisien keskellä? Yksi tapa vaikuttaa, on vaihtaa liikkumistavat kestävämmiksi. Auton käytöstä ei tarvitse luopua kokonaan, mutta mieti milloin voisit taittaa matkat muutoin kuin omalla autolla.

Kestäviä kulkutapoja yhdistämällä voit säästää bensakuluissa helposti tankillisen kuussa, keskimäärin 75 euroa kuukaudessa. Oman kukkarosi lisäksi hyödytät myös julkista taloutta. On arvioitu, että Euroopan laajuisesti terveyskuluissa voitaisiin säästää 80 miljardia euroa jos ihmiset liikkuisivat 20 minuuttia enemmän päivässä. Työpaikoilla sairaspoissaolot pienenevät tutkimusten mukaan jopa 15 % kun työmatkat kuljetaan omin lihasvoimin. Kävelemällä puoli tuntia päivässä lisäät eliniän odotettasi 2 – 9 vuotta.

Kaupunkitilan käyttö muuttuu kulkutapojen mukana. Bussimatkustajat käyttävät 20 kertaa vähemmän kaupunkitilaa kuin sama määrä matkustajia autoissa. Pyöräilystä ja kävely on kuin rahan laittamista pankkiin niin itselle kuin kaupungille, mutta sen sijaan jokainen autolla ajettu kilometri maksaa kaupungille lähes euron.  On myös havaittu että pyöräilijät ja kävelijät suosivat paikallisia pienliikkeitä autoilijoita enemmän.

Vinkin laati Marja Tommola Valoniasta