Ekovinkki 37/2016

Siirtyminen kohti energiatehokasta valaistusta jatkuu. Nyt kaupoista poistuvat halogeenikohdelamput. Niiden valmistus ja maahantuonti on kielletty syyskuun alussa 2016, mutta kaupat saavat myydä vanhat varastonsa loppuun. Hehkulampun muotoiset, ympärisäteilevät halogeenilamput pysyvät valikoimissa vielä pari vuotta.

Halogeenikohdelampun tilalle sopii ledilamppu. Ledien etuna on erittäin pitkä käyttöikä ja nopea syttyminen. Lisäksi laajasta ledivalikoimasta löytyy sopiva tuote lähes kaikkiin kodin valaistustarpeisiin. Syksyn pimetessä voit hankkia ledejä myös ulkovalaisimiin. Ledit toimivat alhaisen käyttölämpötilansa takia ulkona erityisen hyvin.

Lamppujen energiatehokkuuden paraneminen on pienentänyt nopeasti valaistuksen osuutta kotitalouksien sähkönkulutuksessa. Asuntojen sähkönkäytöstä valaistuksen osuus on noin 8 prosenttia, kun se kymmenen vuotta sitten oli vielä 14 prosenttia. Ledien myötä lamppujen energiatehokkuus on edelleen parantunut ja hinnat ovat laskeneet.

Tutustu ennen uuden lampun ostamista uusiutuneeseen www.lampputieto.fi -sivustoon. Sivustolta löydät päivitetyt tiedot energiatehokkaasta valaistuksesta sekä opastusta kodin erilaisiin tiloihin ja käyttötarpeisiin sopivan lampun valinnasta. Tutustu ennen ostopäätöstä muun muassa lamppujen pakkausmerkintöihin. Tietäessäsi eri merkintöjen merkitykset osaat valita omiin tarpeisiisi sopivan lampun.

Vinkin laati Liisa Harjula Valoniasta