Ekovinkki 35/2016

Näkyvin osa vedenkulutuksestamme tapahtuu kotona: keittiössä, kylpyhuoneessa ja puutarhassa. Kuitenkin suurin osa vesijalanjäljestämme eli kaikesta kuluttamastamme vedestä on piilovettä. Piilovedeksi kutsutaan vettä, joka kuluu käyttämiemme tuotteiden ja hyödykkeiden valmistukseen. Tähän lasketaan niin ruoantuotantoon kuin teollisuuden prosesseihin kuluva vesi. Piiloveden kulutus jää meiltä helposti huomaamatta. Kukapa osaisi arvata, että esimerkiksi farkkujen valmistukseen kuluu 5400 litraa vettä?

Ostamiemme tuotteiden kautta vaikutamme paitsi kotimaisiin vesivarantoihin mutta myös muiden maiden mahdollisesti jo valmiiksi heikentyneihin vesivaroihin. Ruoantuotanto on maailmanlaajuisesti suurin vedenkuluttaja, jopa 80–90 % kulutetusta vedestä menee maatalouteen ja elintarviketeollisuuden käyttöön.

Ruokaostoksilla voimme fiksujen valintojen kautta vaikuttaa merkittävästi omaan piilovedenkulutukseemme.

Suosi kasviksia tai vähemmän vettä kuluttavia lihatuotteita. Esimerkiksi yhden naudanlihakilon tuottamiseen kuluu 15 500 litraa vettä kun taas sianlihakilo vaatii 4800 vettä. Kilo perunoita vaatii puolestaan 287 litraa ja siivu vaalea leipää 40 litraa vettä.

Suosi suomalaisia tuotteita aina kun mahdollista. Näin pystyt helpoiten varmistamaan ettei ostamasi tuote tule kuivuudesta tai vesipulasta kärsivältä alueelta. Muista myös syödä hedelmiä ja kasviksia sesongin mukaan, sillä silloin niiden tuottamiseen tarvitaan vähiten lisäkastelua.

Vinkin laati Kirsi Ahonen Valoniasta