Ekovinkki 34/2016

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n mukaan noin viidesosa kaikesta ravintolaruoasta päätyy Suomessa jätteeksi. Sitra mukaan tähdelounaskäytännön käyttöönotto kaikissa Suomen kouluissa voisi säästää vuodessa kaksi miljoonaa ateriaa.

Ruokaloissa ja ravintoloissa asioidessasi kiinnitä huomiota annoskokoosi. Älä kerää lautasta kukkuroilleen vain sen takia, että varmasti söisit koko rahan edestä. Täyteen ahdettu vatsa ei välttämättä ole ravintola-asioinnin onnistumisen merkki.

Käytä buffeteissa mieluiten vain yhtä lautasta ja ota salaatit ja pääruoka kerralla – näin annoskokoa on helpompi arvioida. Muista, että ravintolassa voi syödä myös pelkät alkupalat ja isommat annokset voi jakaa ystävän kanssa. Jos et jaksa syödä tilaamaasi annosta kokonaan, pyydä tähteet mukaasi.

Muista myös hyödyntää asuinalueellasi toimivia hävikkiruokasovelluksia. Tällainen on esimerkiksi tällä hetkellä vasta suurempien kaupunkien alueilla toimiva ResQ, joka välittää ravintoloiden ylijäänyttä ruokaa edulliseen hintaan. Sovellukseen voit tutustua osoitteessa resq-club.com.

Kukaan ei hyödy syömättä jääneestä ja roskiin menevästä ruoasta. Roskiin mennyt ruoka on tuotettu turhaan. Arvosta ruokaa, jonka joku on puolestasi tuottanut, valmistanut ja laittanut tarjolle. MTT:n mukaan koko ravitsemusalan (kotitaloudet, teollisuus, kauppa ja ravitsemispalvelut) ruokahävikki on vuosittain 10–15 prosenttia kulutetusta ruoasta. Sinä voit päättää, kuinka suuri on sinun ruokahävikkisi.

Kuluttajaliiton valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään 29.8.–4.9.2016. Lisätietoa löydät osoitteesta www.havikkiviikko.fi.

Vinkin laati Liisa Harjula Valoniasta