Ekovinkki 30/2016

Muovin päätyminen meriin ja vesistöihin on maailmanlaajuiseksi kasvanut ongelma. Viimeisten vuosikymmenten aikana muovin tuotanto ja siten myös muovijätteen määrä on kasvanut maailmassa merkittävästi ja osa näistä muovijätteistä päätyy vesistöihin.

Pienikokoista muovia on hyvin vaikea erottaa vedestä, sillä muovinkappaleet ovat vain muutaman millimetrin kokoisia ja sitä pienempiä. Muovi ei hajoa luonnossa, vaan se säilyy pitkään ja kerääntyy ympäristöön.

Monet kuluttajat osallistuvat muovijätteen tuottamisen tietämättään. Pienikokoista muovia on esimerkiksi kuorintavoiteissa, suihkugeeleissä ja fleece-tuotteissa. Tuotteen sisältämä muovi huuhtoutuu pesuveden mukana, eikä kaikkea muovia saada kiinni edes jätevedenpuhdistamoilla.

Riskinä onkin, että muovihippuset ja siitä liuenneet haitalliset aineet päätyvät lopulta takaisin ihmisen nenän eteen. Tuoreen tutkimuksen mukaan ahvenen poikaset syövät mieluummin vesistöihin päätynyttä muovijätettä kuin planktonia.

Voit vaikuttaa omilla valinnoillasi ja ostospäätöksilläsi vesistöjen muovikuormaan. Tutki kaupassa kemikaalien tuoteselosteita ja vältä tuotteita, jotka sisältävät muovia. Yleensä tuoteselosteesta löytyy muoville merkintä PP (polypropeeni) tai PE (polyetyleeni). Ostospäätösten tueksi on kehitetty myös älypuhelimessa toimiva sovelluksia, jotka ilmoittavat mikäli tuote sisältää ei-toivottuja raaka-aineita.

Vinkin laati Hanna Sarkki Valoniasta