Ekovinkki 28/2016

Yhä useampi on tiedostanut kaukomatkailun negatiivisiset ympäristövaikutukset ja moni suuntaa matkasuunnitelmia tehdessään katseensa lähelle. Pyörämatkailu on mainio lähimatkailun muoto, joka rasittaa ympäristön sijaan korkeintaan pohjelihaksia. Varsinais-Suomi tarjoaa hienot edellytykset pyöräilyyn ja kesän ehdoton lomatärppi onkin nyt 20. juhlavuottaan viettävä Saariston rengastie.

Reitistä ja sen palveluista löytyy kattava tietopaketti osoitteesta www.saaristonrengastie.fi. Jos koko rengastie yli 200 kilometrin pituudessaan tuntuu uuvuttavalta ajatukselta, niin tarjolla on myös noin 100 kilometriä lyhyempi Pieni rengastie. Molemmat reittivaihtoehdot sisältävät yhden maksullisen lauttamatkan. Lauttojen aikataulut löytyvät osoitteesta www.lautta.net.  

Saaristoreitin maisemista on mahdollista nauttia myös bussilla. Tiesitkö, että Föli-bussit kulkevat aina Röölään ja Velkuaan saakka? Koko Föli-alueella on käytössä sama taksa eli yhdellä kertamaksulla on siis mahdollista seikkailla esimerkiksi yli 40 kilometrin matka Liedon keskustasta Rymättylään.

Vinkin laati Anna Satovuori Valoniasta