Ekovinkki 26/2016

Lomakausi alkaa ja moni suuntaa kulkunsa mökille. Tarvittavat ruoat kannattaa ostaa mahdollisimman läheltä määränpäätä, mikäli matka kestää yli kaksi tuntia. Vaikka ostaisit ruokaa vain kotiin, älä koskaan katkaise ruokien kylmäketjua lämpimillä ilmoilla.

Voit lyhentää kylmäsäilytystä vaativien elintarvikkeiden matkaa jo kaupassa valitsemalla ne viimeiseksi ostoskärryyn. Osa ruokakaupoista on tuotesijoittelullaan tehnyt tämän helpommaksi esimerkiksi sijoittamalla pakastealtaat kassojen läheisyyteen. Vaikka kotimatka olisi lyhyt, ota kylmälaukku ja kylmävaraajat mukaan kauppaan. Kun olet perillä, laita kylmätuotteet heti jääkaappiin. Jääkaapin keskilämpötilan tulisi olla +5 C, ja sen voi tarkistaa asettamalla lämpömittarin jääkaappiin. Jos ostat kerralla enemmän ruokaa, voit pakastaa osan, jos käytössäsi on pakastin.

Pyri mitoittamaan hankittava ruokamäärä mahdollisimman tarkasti ja varaa mökkikeittiöön hätävaraksi mieluummin kasviksia ja kuivatuotteita, jotka oikein säilytettyinä kestävät pitkään tuoreina. Jos tehtyä ruokaa jää yli, jäähdytä se nopeasti ja pakasta valmiina annoksina.

Tarkista kaupassa pakkausten päiväysmerkinnät. Viimeinen käyttöpäivä -merkinnällä varustetut tuotteet pilaantuvat herkästi eikä niitä saa syödä viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Näille tuotteille kylmäketju on erityisen tärkeä. Parasta ennen -päiväys kertoo puolestaan vähimmäissäilyvyysajan. Tuotetta voi tämän jälkeen vielä myydä ja käyttää mikäli se näyttää, tuoksuu ja maistuu käyttökelpoiselta.

Vinkin laati Liisa Harjula Valoniasta