Ekovinkki 25/2016

Maaliskuun alussa käynnistyneessä Yleisradion organisoimassa Miljoona linnunpönttöä -kampanjassa pyritään saamaan Suomen puustoon miljoona toimivaa linnunpönttöä vuoden 2017 toukokuun loppuun mennessä.

Lintujen pesäkolot katoavat luonnonmetsien hupenemisen myötä. Moni lintu tarvitsee suojattuja tiloja pesimiseen, niitä ilman lisääntyminen ei onnistu. Erityisen pahassa pulassa ovat isot lajit. Linnunpönttö on suora ja toimiva tapa auttaa siivekkäitä.

Osallistu siis talkoisiin! Nikkaroi ja ripusta uusia tai kunnosta vanhoja pönttöjä ja rekisteröi ne osoitteessa http://yle.fi/aihe/miljoona-linnunponttoa. Sekä vanhoja että kampanjan innoittamana tehtyjä uusia pönttöjä on nyt rekisteröity jo yli 800 000 kappaletta, mutta työnsarkaa on vielä jäljellä. Tällä hetkellä ahkerimpien nikkarointikuntien kolmen kärkeä pitävät Kouvola, Hämeenlinna ja Joensuu.

Kampanjasivustolta löydät ohjeet niin pöntön rakentamiseen, ripustamiseen kuin lintubongaukseenkin. Lisäksi sivustolla on muun muassa paljon erilaista lintutietoutta sekä kooste usein kysytyistä kysymyksistä.

Vinkin laati Anni Eerola Valoniasta