Ekovinkki 24/2016

Loppukeväästä ja alkukesästä voi olla vähäsateisia ajanjaksoja, jolloin vinhaan kasvuun päässeet taimet, kukat ja pihan hyötykasvit janoavat kasteluvettä. Katoilta talteen otettu sadevesi onkin tervetullutta kasveille ja kukkarolle. Luontokin voi paremmin, kun hulevesiviemäreiden kautta vesistöihin päätyvä vesimäärä pienenee. Pihoilla kannattaa välttää vettä pidättäviä pintoja, jotta sadevesi pääsee heti imeytymään maahan.

Katoille satava vesi on helposti kerättävissä sadevesitynnyreihin. Jos tilaa on, niin tynnyreitä voi laittaa samaan tasoon useitakin ja yhdistää ne tynnyreiden pohjaan ulottuvilla lappoletkuilla. Vettä täynnä olevat lappoletkut tasaavat itsenäisesti vesimäärän yhdistetyissä tynnyreissä. Etuna on, että tynnyreihin ei tarvitse porata reikiä. Täytyy vain muistaa jättää tynnyreiden pohjalle sen verran vettä, että letkut eivät tyhjene.

Markkinoilla on myös varta vasten sadevesien talteenottoon valmistettuja erimallisia säiliöitä. Suuria vesimääriä varten on saatavilla maahan asennettavia säiliötä, joista veden saa helposti uppopumpulla hyötykäyttöön.

Viherkatot sitovat sadevettä ja vähentävät sen valumista viemäriin. Saksassa viherkattoja suositaan jo kaupunkirakentamisessakin. Omalla tontilla voi lähteä liikkeelle pienimuotoisesti ja rakentaa viherkaton esimerkiksi vajaan. Hyvin rakennettu viherkatto on kestävä ja kaunis.

Vinkin laati Jarkko Leka Valoniasta