Ekovinkki 23/2016

Mökkikauden aloitus on parhaillaan käynnissä. Pihan siistimisen ja laiturin kunnostamisen lisäksi tarkista mökkisi sähkölaitteiden kunto ja toimivuus. 

Sähkölaitteet joutuvat mökillä koville lämpötilanvaihteluiden takia, varsinkin jos mökki jätetään talvella kylmilleen. Ennen jääkaapin käynnistämistä tai television katselua lämmitä mökki hyvin, jotta kosteus pääsee haihtumaan laitteista.  Seuraa laitteiden toimintaa käyttäessäsi niitä ensimmäisen kerran talven jälkeen.

Tarkista myös kaikkien sähkölaitteiden johdot ennen kuin käytät niitä. Talven aikana esimerkiksi hiiret ovat saattaneet nakerrella lattioilla kulkevia sähkö- ja jatkojohtoja. Jos reikä on johdon eristeessä, koko johto on syytä vaihtaa. Johtojen lisäksi on syytä tarkistaa myös kylmälaitteiden taustat. Ulota tarkistus myös valaisimiin. Poista pölyt ja hämähäkin seitit sekä vaihda palaneet lamput ledeiksi.

Vesi ja sähköt ovat vaarallinen yhdistelmä, joten älä jätä verkkovirtaan kytkettyjä laitteita ulos sateeseen. Laituria korjatessa tai muita töitä veden äärellä tehdessä akkukäyttöiset laitteet ovat järkevä valinta. Käytä pihatöissä vain ulkokäyttöön tarkoitettuja jatkojohtoja.

Vinkin laati Liisa Harjula Valoniasta