Ekovinkki 21/2016

Sammal on puutarhan helppohoitoinen ja sympaattinen kaunistaja. Se sopii etenkin varjoisiin kohtiin, joihin on muuten vaikea löytää sopivia kasvilajeja.

Sammalet viihtyvät myös ruukuissa ja muissa astioissa sekä muurien päällä, kivillä ja pystysuorillakin pinnoilla. Sammalet pärjäävät pienellä hoidolla ja ilahduttavat pukkaamalla välillä esiin hienoja itiöpesäkkeitä. Monimuotoisia pesäkkeitä ihaillakseen tosin tarvitsee suurennuslasin.

Suomessa kasvaa noin tuhatkunta sammallajia. Niiden keruu ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, mutta maanomistajan luvalla voit kerätä alkuja omille viljelmille. Pohjan on oltava tarpeeksi hapan ja muistutettava metsänpohjaa. Lisää hiekan ja saven seokseen esimerkiksi turvetta ja maatuneita oksanpätkiä. Pilko sammal pienemmiksi palasiksi ja istuta ne noin 15 cm välein. Puhdista alue heinistä ja muista tunkeilijoista ja kastele alussa ahkerasti. Jos haluat sammalta pystysuoralle pinnalle tee seos, jossa on vettä, piimää ja sammalta yhtä paljon, sekä teelusikallinen sokeria. Maalaa seinä seoksella. Yksi kerta ei riitä, vaan maalaus pitää toistaa parin viikon ajan. Älä unohda kastelua.

Sammalmatto ei kestä tallaamista vaan häviää ja paikan valtaa pian tavallinen nurmikasvillisuus. Tämä onkin sammaleen suositeltava luonnonmukainen torjuntakeino.

Vinkin laati Susanna Auvinen Valoniasta