Ekovinkki 20/2016

Muutokset lamppuvalikoimissa jatkuvat  seuraavien energiatehokkuusvaatimusten kohdistuessa halogeenikohdelamppuihin. Verkkojännitteisten halogeenikohdelamppujen markkinoille saattaminen kielletään 1.9.2016 alkaen. Kaikki halogeenilamput eivät poistu valikoimista vielä, sillä ympärisäteilevien halogeenilamppujen markkinoille saattaminen on sallittua vuoden 2018 syyskuun alkuun.

Hyvä ja energiatehokas vaihtoehto halogeenikohdelampulle on ledikohdelamppu. Led-spottien edut halogeenikohdelamppuihin verrattuna ovat hyvä energiatehokkuus ja erittäin pitkä käyttöikä. Parempi energiatehokkuus ja kymmenen kertaa pitempi käyttöikä säästävät lamppua kohti noin 50 euroa kymmenen käyttövuoden aikana.

Valitessasi uutta lamppua tarkista pakkauksesta ainakin valomäärä, värilämpötila ja värintoistokyky. Valon määrän mittari on nimeltään lumen (lm). Värintoistokykyä kuvaa värintoistoindeksi eli Ra-indeksi. Kotikäytössä värintoistoindeksin suositellaan olevan vähintään Ra 80. Lämpimän valkoista valoa tuottaa lamppu, jonka värilämpötila on 2700-3200K. Suosi lamppuja, joiden energiatehokkuusluokka on vähintään A+ ja käyttöikä on vähintään 25 000 tuntia.

Kuluttajan on hyvä tietää, että kysynnän siirtyessä ledilamppuihin kauppojen kiinnostus pitää muita lamppuja valikoimissa vähenee. Esimerkiksi energiansäästölamppujen arvellaan poistuvan kauppojen valikoimista jo kuluvana vuonna.

Lampun valinnassa ja lamppumerkinnöissä auttaa verkkopalvelu www.lampputieto.fi

Vinkin laati Liisa Harjula Valoniasta