Ekovinkki 14/2016

Oman pihan monimuotoisuuden lisääminen hyödyttää niin luontoa kuin puutarhailijaa itseään: puutarha voi tarjota kodin ja ravintoa monille niitä kaipaaville lajeille, jotka puolestaan pölyttävät puutarhakasveja ja torjuvat tuholaisia. Puutarhaan voi luoda upean lajien kirjon muutamilla helpoilla keinoilla.

Muuttamalla osan nurmikosta värikkääksi kukkakedoksi ja suosimalla pölyttäjiä houkuttelevia luonnonkasveja saat pihastasi monimuotoisen asuinpaikan monille hyönteisille ja kasvilajeille. Yksi tapa houkutella pihalle uusia lajeja on perustaa hyönteishotelli tai perhosbaari. Googlesta löytyy monia hyviä teko-ohjeita.

Monimuotoisuutta edistää entisestään lahopuu, joka on elinehto monille hyönteisille. Kuoriaisten ja pölyttäjien lisäksi sen avulla voi saada silmäniloksi erilaisia kääpiä, sammaleita ja jäkäliä. Lahopuu ei tarkoita rumaa risuröykkiötä, vaan sen lisäämisessä puutarhaan voi käyttää mielikuvitusta: se sopii esimerkiksi aitoihin, istumapaikkoihin ja lasten leikkipaikkoihin. Kaadettavien puiden kannot kannattaa jättää mahdollisimman korkeiksi pökkelöiksi ja myrskyn kaataman koivun rungon voi siirtää sopivaan paikkaan lahoamaan. Lisää lahopuuvinkkejä löytyy esimerkiksi osoitteesta www.sll.fi/lahopuutarha.

Myös isommat otukset hyödyttävät puutarhuria. Linnut ovat tehokkaita apureita puutarhakasveille haitallisten hyönteisten kurissapitämisessä. Linnunpönttöjä voi ripustaa ympäri vuoden; muista ottaa selvää kullekin lajille sopivista pönttömalleista. Pönttöjä kaipaavat myös lepakot, jotka kärsivät lintujen tapaan sopivien kolopuiden puutteesta. Muun muassa lehtokotiloita syöviä siilejä voi ruokkia syksyllä kissanruualla ja ruuantähteillä – älä kuitenkaan tarjoa maitotuotteita tai liian suolaista ruokaa.

Vinkin laati harjoittelija Hanna Töykkälä Valoniasta