Ekovinkki 13/2016

Uudenlaiset jalankulkua korvaavat tai avustavat sähköiset liikkumisvälineet ovat tulleet Suomessa laillisiksi vuoden 2016 alussa. Tällaisia ovat esimerkiksi segwayt, sähköiset rullalaudat ja nuorten suosion saavuttaneet tasapainoskootterit.

Näiden tasapainoa vaativien laitteiden yhteensovittaminen muun liikenteen kanssa ei kuitenkaan ole ongelmatonta. Väistämissäännöissä ja ajodynamiikassa on eroja, jotka vaikuttavat myös yleiseen liikenneturvallisuuteen.

Sähköajoneuvoa saa myös ajaa minkä ikäinen tahansa. Lapsia on muistutettava, että menopeli ei ole ulkomuodostaan huolimatta lelu vaan kevyellä sähköajoneuvollakin voi saada aikaan vahinkoja. Euroopassa on jo tapahtunut onnettomuuksia, joissa lapsi on horjahtanut laitteen päältä ajoradalle autojen sekaan tai kaatunut vakavasti pienipyöräisellä sähköajoneuvolla. Valistuksen kannalta suurin työ on turvavarusteiden käytöstä ja laitteiden fyysisistä rajoitteista muistuttaminen.

Väistämissäännöistä puhuttaessa tasapainolaitteiden ongelmallisuus piilee niiden nopeudessa. Lain silmissä kevyt sähköajoneuvo on kävelyvauhdilla liikuttaessa jalankulkija, mutta suuremmalla nopeudella pyöräilijä. Kävelynopeutta ei kuitenkaan määritellä laissa, eikä ennakkotapausta ole vielä oikeudessa ratkaistu.

Sähköajoneuvot voivat kuitenkin parhaimmillaan parantaa liikkumistottumuksiamme. Liikkuminen bussipysäkille koulu- tai työmatkalla sujuu näppärästi mukaan taittuvalla laitteella, mikä voi lisätä joukkoliikenteen suosimista autoilun sijaan. Sähköpolkupyörät ovat jo nyt auttaneet ikäihmisiä jatkamaan pyöräilyharrastustaan sekä pidempää työmatkaa kulkevia valitsemaan aamuisin polkupyörän auton sijaan.

Vinkin laati Tapio Heiskanen Liikenneturvasta