Ekovinkki 12/2016

Kemikaalivalinnoillamme ja kulutustottumuksillamme voimme vaikuttaa vesistöjemme ja ympäristömme hyvinvointiin. Kaupassa pesuaineita ja kosmetiikkaa valitessa kannattaa uhrata hetki tuotteiden ympäristövaikutusten pohtimiseen. Onko ympäristöystävällisyyttä otettu huomioon tuotteen valmistuksessa ja aineosissa? Löytyykö tuoteryhmästä ympäristömerkittyjä vaihtoehtoja?

Vuonna 2014 Suomessa myytiin kosmetiikkaa ja pesuaineita 605 miljoonalla eurolla. Kulutetuista kemikaaleista valtavat määrät erilaisia kemiallisia yhdisteitä päätyy viemäriin ja edelleen jätevedenpuhdistamoille, jotka on suunniteltu ennen kaikkea puhdistamaan jätevesistä ravinteita ja eloperäistä ainesta. Suuri määrä kemikaaleja ja lääkeaineita livahtaa puhdistusprosessien läpi päätyen vesistöihin ja luonnon kiertokulkuun.

Mikä siis neuvoksi kaupan lukemattomien pesu- ja puhdisteainepakkausten tai pitkien kosmetiikka- ja hygeniatuotehyllyjen äärellä? Ympäristömerkkejäkin on paljon, mutta kannattaa etsiä kattavia yleismerkkejä: Joutsenmerkki eli Pohjoismaiden ympäristömerkki, EU-ympäristömerkki, Hyvä ympäristövalinta (Bra Miljöval). Merkin saajan pitää täyttää tiukat ympäristö-, laatu- ja turvallisuuskriteerit. Kannattaa myös etsiä tuote, jossa ainesosaluettelo on mahdollisimman lyhyt.

Kotona voimme helposti keventää kemikaalikuormaa käyttämällä pesuaineita ja kosmetiikkaa säästeliäästi.

Vinkin laati Jarkko Leka Valoniasta