Ekovinkki 10/2016

Tarkista sähkön alkuperämerkintä mikäli haluat ostaa vain uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä. Alkuperätakuujärjestelmä on ainoa tapa varmistua siitä, että sähkö on tuotettu uusiutuvalla energialla ja takuulla varmennettua uusiutuvaa energiaa on myynnissä vain todellisen tuotantomäärän verran.

Uusiutuvia energialähteitä ovat tuulienergia, aurinkoenergia, ilmalämpöenergia, vesivoima, biomassa, geo- ja hydroterminen energia sekä kaatopaikka-, jätevedenpuhdistamo- ja biokaasut. Alkuperämerkintä on vahvistus siitä, että sähköyhtiösi myy ja sinä kulutat ympäristöystävällistä sähköä.

Sähköyhtiö on velvollinen ilmoittamaan vuosittain edellisen kalenterivuoden aikana myymänsä sähkön alkuperän sähkölaskun yhteydessä. Sähkönmyyjän on ilmoitettava myös myymänsä sähkön tuotannosta aiheutuneet CO2-päästöt ja ydinjätteen määrä. Tiedot voi tarkastaa myös sähkönmyyjän verkkosivuilta.

Halutessasi vaihtaa sähkösi uusiutuvalla energialla tuotetuksi, tarkista ensin nykyinen sähkösopimuksesi. Mikäli olet tehnyt määräaikaisen sähkösopimuksen, voit vaihtaa sähkötuotetta tai -toimittajaa sopimuskauden päätyttyä. Toistaiseksi voimassaolevan sähkösopimuksen voi vaihtaa toiseen milloin vain irtisanomisajan puitteissa, joka on kuluttajalle enintään 2 viikkoa.

Energiaviraston ylläpitämältä www.sahkonhinta.fi -vertailupalvelusta saat hintatietojen lisäksi selville, millä energialähteillä sähkö on tuotettu. Valitse sähkötuote, joka on merkitty vihreällä lehdellä – sen tuottamiseen on käytetty vain alkuperätakuun saanutta uusiutuvaa energiaa.

Lisätietoja: motiva.fi/sahkonalkupera

Vinkin laati Liisa Harjula Valoniasta