Ekovinkki 47/2019

Päästöjen vähentäminen on tärkeää, mutta millä toimilla todella on merkitystä? Onko sähköauto ekoteko ja millainen on tavallisen autoilijan hiilijalanjälki? Liikkumisen päästöjä voi vähentää varmimmin jättämällä auton kotiin, mutta usein se ei ole vaihtoehto. Kauppaan on päästävä, lapset vietävä harrastuksiin ja työmatka voi venyä tunteihin julkisia käyttäen.

Ekovinkki 45/2019

Noin neljännes suomalaisista arvioi potevansa ilmastoahdistusta. Ympäristön hälyttävästä tilasta ja tulevaisuuden epävarmuudesta kumpuavat oireet voivat olla kaikkea unihäiriöistä levottomuuteen ja epämääräiseen alakuloisuuteen. Ilmastoahdistuksen määrittelyä on nostanut julkiseen keskusteluun Helsingin yliopiston tutkijatohtori Panu Pihkala.

Ekovinkki 44/2019

Suomalaisten on perinteisesti ajateltu olevan luontoa arvostavaa kansaa. Ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen teettämän selvityksen mukaan yli 90 % suomalaisista pitää luontoa tärkeänä; viher- ja virkistysalueita sekä luonnossa liikkumista arvostetaan. Tästä huolimatta Suomen luonnon tila heikentyy kovaa vauhtia. 

Ekovinkki 43/2019

Nykyään meillä on mahdollisuus ostaa tuoreita vihanneksia ja hedelmiä ympäri vuoden, niin kotimaisia kuin ulkomailtakin tulevia. Lähiaikoina on puhuttu paljon esimerkiksi kasvihuonekurkkujen ekologisuudesta, mutta aina ei ole helppoa tietää, mitkä kasviksen oikeat ilmastovaikutukset ovatkaan. Satokauden kasvikset ovat oiva valinta jokapäiväiseen ruokailuun, mutta niitä saattaa olla vaikea tunnistaa – tiesitkö esimerkiksi, että lokakuun satokausisesonkiin kuuluvat mm. satsuma, mango ja ruusukaali?

Ekovinkki 42/2019

Energiansäästöviikolla kehotetaan tänä vuonna tunnistamaan omat huippuhetket. Tällä herätellään kotitalouksia tarkistamaan sähköyhtiön palvelusta omat energiankulutuspiikit ja ottamaan omaa sähkönkulutusta haltuun.