Valoniasta on mahdollista lainata erilaisia materiaaleja ja materiaalipaketteja. Ne sopivat erilaisille kohderyhmille, monenlaisiin tilaisuuksiin ja tiloihin. Lainata voi valmiita paketteja tai niiden osia. Paketeista voi halutessa koota vaikka isomman näyttelykokonaisuuden.


Ruoan tarina

Ruoan tarina
 

Ruuan tarina on lainattava materiaalipaketti, jossa käsitellään sesonkiruokaa, ruoan hiilijalanjälkeä, kasvisruoan hyötyjä, hukkaruokaa sekä jauhelihan elinkaarta. Jokaisesta aiheesta tarjotaan faktatietoa ja niitä konkretisoidaan eri tehtävien kautta. Tietoa tarjoillaan neljästä kauniista, käsintehdystä puulaatikosta.

Ruoan piilovettä ja vesijalanjälkeä käsitellään julisteiden ja juomaveden määrää havainnollistavan tehtävän kautta.

Lisäksi lainattavissa on myös sesonkiruokalautaset, joiden avulla voi tutustua eri vuodenaikoina tarjolla oleviin kasviksiin sekä Niina Suomisen hauskaan hukkaruokaa käsittelevään animaatioon.

Ruoan tarina -näyttelyesite (pdf)

Ruoan tarina -näyttelykokonaisuus (pdf)

Piilovesipaketti (pdf)

Sesonkiruokalautaset (pdf)

Hyvä meininki -animaatio (pdf)

 

Matkapuhelinmatka – vaikutuksia mobiilissa maailmassa

Kännykkäseinä
 

Kännykän monivaiheisesta elinkaaresta kertova materiaalipaketti vie matkalle Kongon kuparikaivoksista Kiinan elektroniikkatehtaiden kautta suomalaiseen kierrätyskeskukseen. Lainattava paketti sisältää koottavan näyttelyseinäkkeen, kaksi akryylistä näyttelytelinettä, kännykän ekologisen selkärepun sekä oheismateriaaleina tehtävämonisteen ja opettajan ohjeen.

Näyttelyseinäke sisältää koottavan alumiinikehikon, jalustat ja kankaiset kuvavuodat. Seinäke on tarkoitettu sisäkäyttöön. Seinäkkeen pituus on noin 5 m (tosin se on taitettavissa pienemmäksikin) ja korkeus noin kaksi metriä.

Matkapuhelinmatka -näyttelypaketti (pdf)

Näyttelyseinäkkeen kokoamisohje (pdf)

 

Lomalla luonnon keskellä

Mökkivinkkejä tarjoavaan pakettiin kuuluu yksi roll up sekä neljä A2-kokoista teemajulistetta. Julisteiden teemat ovat: ruoka, jätteet, vesi ja energia. Kokonaisuus perustuu Kelaa!-hankkeen julkaisemaan mökkioppaaseen "Lomalla luonnon keskellä. Opas ekologiseen mökkeilyyn”, jota kannattaa ottaa jaettavaksi näyttelyn yhteyteen. Opas (pdf)


Puhdasta vettä kansalle ja kaloille

Oletko miettinyt mistä sinun käyttövetesi tulee ja minne vesi päätyy käytön jälkeen? Näyttelyssä tutustutaan omaan veden käyttöön ja vesihuoltoon. Vesihuoltoa ovat vedenhankinta ja -jakelu, viemäröinti ja jätevesien puhdistus.

Näyttelyssä vastataan mm. seuraaviin kysymyksiin:

vesinayt
 
  • Mistä talousvetemme tulee?
  • Miten käytämme vettä?
  • Millaisia vaikutuksia kodeissa käytetyillä kemikaaleilla, kosmetiikalla, lääkkeillä ja ravinteilla on vesistöihin?
  • Mihin jätevesi päätyy ja miten sitä käsitellään ennen vesistöön päätymistä?
  • Miten voimme suojella vesistöjämme?

Näyttely on tarkoitettu niin lapsille kuin aikuisillekin. Näyttelyyn liittyy hauskoja tehtäviä, joita tehdessä mietitään mitä puhdas vesi meille kaikille merkitsee. 

Liikkumis-Alias

Liikkumisteemainen sanaselityspeliä voi lainata valoniasta nuorten ja aikuisten kanssa pelattavaksi kouluihin, harrastusryhmiin ja erilaisiin tapahtumiin. Alias soveltuu parhaiten peruskoulun ylemmille luokille ja sitä vanhemmille, mutta peliä voi pelata soveltaen nuorempienkin kanssa. 

 

Liikkumis-Aliasta pelataan Aliaksen tutuilla säännöillä, mutta selitettävät sanat liittyvät liikkumiseen. Ideana on saada  selittämällä, synonyymejä tai vastakohtia käyttämällä oman joukkueen jäsen arvaamaan mahdollisimman monta sanakorttien sanaa. Pelin avulla voi käsitellä liikkumiseen liittyviä asioita, sillä selitettävät sanat käsittelevät viisaan liikkumisen eri ulottuvuuksia. Pelin kategoriat ovat hyötyliikunta, joukkoliikenne, liikenneturvallisuus sekä liikenteen ja liikkumisen terveys- ja ympäristövaikutukset. 

Sanakortit ja pelilaudan sisältäviä paketteja on Valoniassa kolme kappaletta. Lisäksi yhden paketin mukana voi lainata ison seinälle ripustettavan kankaisen Liikkumis-pelilaudan ja siihen kuuluvat pistekortit.

 

Muut materiaalit ja julkaisut löydät aihealueittain täältä

 

Lisätiedot ja varaukset

Liisa Harjula, energianeuvoja